Plafondbekledingen en overkragingen met steenstrippen

‘De hemel van de paus’ titelde Ross King zijn boeiende historische werk over de totstandkoming van Michelangelo’s plafondfresco’s in de Sixtijnse kapel. Een dergelijk artistiek paspoort kunnen overkragingen in de architectuur uiteraard niet voorleggen, maar ze bieden op hun manier erg interessante esthetische en functionele mogelijkheden. Voor hun afwerking vormen steenstrippen een goede oplossing.

Diepte en ritmiek

Bekeken vanuit een architecturaal perspectief, biedt een overkraging de mogelijk-heid om een gevel meer diepte en ritmiek te verlenen door middel van een goed bestudeerde afwisseling van en interactie tussen vlakken en volumes. Bepaalde detailleringen zoals strategisch geplaatste verlichtingsbronnen kunnen dat effect nog eens versterken en het straatbeeld ’s avonds een compleet nieuwe, voorheen ongekende dimensie geven.

Overkragingen kunnen ook de nieuwsgierigheid wekken, bezoekers de juiste richting aangeven en gasten bij het arriveren warm verwelkomen. Tot slot  verzachten overkragingen de overgang tussen binnen en buiten en tussen strikte privéruimtes en meer op ontmoeting toegesneden plekken.

 

Beschutting

De functionele mogelijkheden van een overkraging zijn legio. Naast het al vermelde gevoel van verwelkoming kunnen bezoekers of gasten ook aanbellen zonder in de regen te staan. Een overkraging beschut de gevel en gevelopeningen tegen de weersomstandigheden en kan, mits zorgvuldig ingeplant, een belangrijke bijdrage leveren tegen oververhitting in de zomer. In de  winter daarentegen laat de overkraging de laagstaande zon eventueel wel gedeeltelijk binnenvallen, zodat de gebruikers of bewoners dan kunnen profiteren van de passieve en dus energiezuinige warmtestraling.

Deze constructieve zonregelende functie zal in de toekomst alleen maar aan belang winnen, gezien de verwachte frequente terugkeer van hittegolven en de kostprijs van energie, en maakt gevelontsierende voorzieningen overbodig. In de tussenseizoenen kan de beschutting dan weer welkom zijn om onder de overkraging al de buitensfeer op te snuiven zonder rechtstreeks blootgesteld te zijn aan de elementen.

 

Keramische fresco’s

Zowel technisch als esthetisch vragen overkragingen om een deugdelijke afwerking met mooie, duurzame, kwaliteitsvolle en onderhoudsarme materialen. Steenstrippen zijn daartoe de geëigende keuze dankzij hun lichte gewicht en intrinsieke kwaliteiten. Ook voor de bekleding van plafonds kunnen ze perfect worden toegepast.

Nagenoeg alle gevelstenen uit het Terca aanbod zijn verkrijgbaar als steenstrip, wat een eindeloos scala aan kleuren, texturen, afmetingen, patronen, tactiele eigenschappen, manieren van verwerken, verbanden en detaillering binnen handbereik brengt. Verlijmd of gemetseld, met opvallende metselwerkverbanden, genuanceerd of resoluut in een tint, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.  

Zo kunnen architecten bv. met een enkel materiaal een monolithisch volume creëren waarin gevel en overkraging één geheel met een sterke uitstraling vormen. Het resultaat valt nagenoeg niet te onder- scheiden van een afwerking met gebruikelijke gevelstenen.

 

Technisch af

Over gebruikelijke gevelstenen gesproken: steenstrippen beschikken over krek dezelfde kwaliteiten. Ze zijn met andere woorden vormvast, onbrandbaar, robuust, onderhoudsvriendelijk en bestand tegen vorst. Dankzij hun geringe dikte voelen ze zich perfect thuis tegen een plafond of overkraging. Hoekstrippen en hoekzoolstrippen maken een perfecte aansluiting  mogelijk tussen een met strippen uitgevoerde gevel en een dito overkraging.

Bekijk enkele realisaties op de website van Wienerberger.

Bron: Wienerberger

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage