POLO architects schenkt Rode Kruis nieuw onderkomen in Mechelen

Op de Mechelse ‘Raghenosite’ werd zopas het centrale gebouw van Rode Kruis-Vlaanderen officieel in gebruik genomen. Het gebouw, naar een ontwerp van POLO architects, is één van de eerste kantoorgebouwen in België dat het BREEAM-label outstanding behaalt. Qua omgevingswerken nam Avantgarden de studie en opvolging voor zijn rekening, ook volledig volgens de BREEAM-normen. 

Rode Kruis-Vlaanderen was reeds actief op de site maar realiseerde op een nabij gelegen bouwterrein een nieuwbouw die onder meer fungeert als centralisatie voor Vlaanderen. Het is een multifunctioneel, gemengd gebouw. 

 

Openheid & flexibiliteit

De labo’s nemen een prominente plaats in in het gebouw. Alle bloedstalen van de donoren worden er gescreend. Deze functie wordt verdeeld over verschillende bouwlagen. Opvallend is de openheid en flexibiliteit. Er worden overspanningen van maar liefst 20 meter gerealiseerd en de verdiepingshoogte bedraagt ca. vier meter. Dit geeft de mogelijkheid om de vele technieken in het (verlaagd) plafond, bijvoorbeeld ook een klimaatplafond, onder te brengen zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtelijkheid.

 

Huiselijkheid

Onder de toren, waarin zich de labo’s maar ook de kantoren bevinden, strekt zich een sokkel uit van 2 bouwlagen. Op gelijkvloers bevindt zich de logistieke ruimte met magazijnen en op niveau +1 het onthaal, de polyvalente ruimte en het donorcentrum. Het was een uitdrukkelijke eis van de bouwheer om de talrijke vrijwilligers, die bloed geven, op een optimale en huiselijke wijze te ontvangen. Tekenend daarvoor zijn de sheddaken, die niet alleen voor veel daglicht zorgen, maar die de donoren ook een boeiender zicht geven tijdens de donatie. De screens van Harol zorgen voor schaduw op gepaste momenten. 

“Dat typeert toch wel deze bouwheer”, vertelt architect Patrick Lootens. “We hebben Rode Kruis-Vlaanderen leren kennen als een open organisatie met een breed democratisch beslag en veel aandacht voor het comfort van de vrijwilligers en de medewerkers.”

 

BREEAM

Ook het oog voor de ecologische footprint vormt een cruciaal uitgangspunt. Daarvoor hebben de bouwheer en de architecten nauw samengewerkt met Bopro en VK Engineering als studiebureau. Als één van de eerste gebouwen in België zal dit nieuwe hoofdgebouw binnenkort het BREEAM-label outstanding overhandigd krijgen.

Voor Rode Kruis-Vlaanderen en POLO Architects smaakte de samenwerking naar meer. Binnenkort starten de werken van een nieuw zorghotel in Zuienkerke, niet ver van de Belgische kust.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners