Pont Atlas in Luik krijgt nieuw leven met Philips LED-lichtoplossing

In Luik werd de brug Pont Atlas verfraaid met verrassende LED-lichteffecten van Philips, wat een totaal andere sfeer rond de brug creëert. De verlichtingsoplossing kan acht sferen of ‘scenario’s’ weergeven in een regenboog van kleuren.
Wie de stad Luik binnenrijdt over de 250 meter lange Pont Atlas wordt tegenwoordig verwelkomd met verrassende LED-lichteffecten. De brug uit gewapend beton over de Maas was lang een symbool van de industriële identiteit van Luik, maar tijden veranderen. Luik streeft tegenwoordig naar een vriendelijker en lichter imago. In samenwerking met Philips werd door LED-verlichting een totaal andere sfeer rond de brug gecreëerd.
Acht kleursferen voor een totaal andere sfeer

De Service Public de Wallonie, Direction Electromécanique de Liège, gaf opdracht voor een flexibel verlichtingsconcept voor de Pont Atlas. Een totaal andere sfeer creëren, dat was het idee. 
“De Maas hoort bij Luik. We wilden prachtige verlichting voor deze brug,” vertelt de heer Bulamatari, senior electrical engineer. 

Het resultaat is een spannende facelift voor de Pont Atlas. Ghislain Broers, technisch directeur voor aannemer Yvan Paque, en zijn team hebben afzonderlijke LED-verlichting geïnstalleerd voor de borstwering, bogen, inhammen en pilaren van de brug. De kleine LED-armaturen waren gemakkelijk te integreren in de architectuur van de brug en zijn zeer energiezuinig. De verlichtingsoplossing kan acht sferen of ‘scenario’s’ weergeven in een regenboog van kleuren.
De gebruikte producten voor dynamische RGB-verlichting zijn ColorGraze Powercore, eW Accent MX Powercore en eW Blast Powercore met Pharos LPC-20 besturing. LED Flood BCP730 luminaires kleuren de pilaren blauw. Ghislain Broers was verantwoordelijk voor de installatie. 

“De vier verschillende types Philips LED-oplossingen zijn op locatie getest. We hebben gecontroleerd of alles werkte volgens de specificaties,” legt hij uit. “Ook is het belangrijk dat de producten zelf bijna onzichtbaar zijn voor de mensen die voorbijkomen.” 

Lichtregelsysteem

Bovendien werd gekozen voor een lichtregelsysteem. Zodoende kan de verlichting indien nodig gedimd worden om te voorkomen dat schippers verblind worden door de verlichting onder de bogen. 

Tijdens weekdagen worden de lichten alleen in de ochtend- en avonduren aangezet. Alleen in het weekend en bij festiviteiten branden ze iets langer of de hele nacht. De hoge resolutie LED kan aangestuurd worden via internet. 
“We gebruiken verschillende programma’s, die ik zelfs kan activeren vanuit mijn SmartPhone. Ons computersysteem zorgt voor de beveiliging,” aldus Bulamatari, senior electrical engineer. 
Andere bruggen met Philips verlichting

De brug heeft ‘s avonds een nieuw leven gekregen en de uitvoerders zijn blij met het resultaat. De Pont Atlas is niet de eerste brug verlicht door Philips in Luik. De eerste brug, brug Fragnée, werd eind jaren 90 geïnaugureerd. Daarnaast werden ook de bruggen des Arches, Kennedy en Albert Ier met Philips oplossingen verlicht. 
Deel dit artikel:

Onze partners