Poolse filharmonie wint Mies van der Rohe Award 2015

De Szczecin Philharmonic Hall in Polen van de Spaanse studio Barozzi Veiga heeft de architectuurprijs van de Europese Unie gewonnen, de Mies van der Rohe Award 2015. De concertzaal, met een zigzaggend dak en een doorzichtige, geribbelde, glazen gevel, liet de concurrentie achter zich en won de prijs van €60000.

Genomineerden

Andere projecten in de running waren o.a. het studentenhuis in rode baksteen van O'Donnell + Tuomey, voor de Londense School of Economics en het Ravensburg Art Museum in Duitsland door Lederer Ragnarsdottir Oei. De winnaar werd gekozen uit 5 genomineerde gebouwen. De jury bestond onder meer uit de Italiaanse architect Cino Zucchi, mede-oprichter van Bolles + Wilson, Peter L Wilson en Tony Chapman van RIBA.


Symbolische rol

Zij prezen de Szczecin Philharmonic Hall voor zijn 'nieuwe symbolische rol' als vervanging van een auditorium, dat tijdens de tweede wereld oorlog werd verwoest. Ze erkenden het potentieel van het gebouw, het biedt 'nieuwe kansen voor culturele en recreatieve evenementen'. 'Het winnende project heeft een overtuigende, formele en ruimtelijke strategie voor een stad die streeft naar een betere toekomst in een snel veranderende wereld. Het levert een waardigheid aan het stedelijke leven en verbetert tegelijkertijd de specifieke historische identiteit van de stad, met een modern monument', aldus de jury. 'De hellende gevels die het rechthoekige complex kenmerken, passen goed bij het silhouet van het nabijgelegen kasteel', voegden ze eraan toe.


De award

Vernoemd naar de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe, is de tweejaarlijkse award de meest prestigieuze onderscheiding in de Europese architectuur. De uitreiking gebeurde op 8 mei, in een ceremonie in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona, Spanje.
De winnaar van 2013 was de Harpa Concert Hall and Conference Centre in Reykjavik. In 2011 ging de prijs naar David Chipperfield met zijn renovatie van het Neues Museum in Berlijn. Andere winnaars uit het verleden zijn onder meer Snøhetta's Oslo Opera House en Peter Zumthor's Kunsthaus Bregenz.

 

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage