Poponcini & Lootens Architects ontwerpt Nieuw Stedelijk Zwembad Hasselt

In opdracht van de Stad Hasselt kroop POLO Architects achter de tekentafel om een nieuw waterparadijs te ontwerpen voor de sportieve waterratten. Artabel stond het bureau daarin bij. S&R Group en Grontmij waren de studiebureaus van dienst. De eerste plons in het Nieuw Stedelijk Zwembad zal eind 2016 een feit zijn, want dan is de oplevering gepland.
In opdracht van de Stad Hasselt kroop POLO Architects achter de tekentafel om een nieuw waterparadijs te ontwerpen voor de sportieve waterratten. Artabel stond het bureau daarin bij. S&R Group en Grontmij waren de studiebureaus van dienst. De eerste plons in het Nieuw Stedelijk Zwembad zal eind 2016 een feit zijn, want dan is het einde van de werken gepland.


Het nieuwe zwembad kadert in het opzet om het huidige Kapermolenpark om te toveren tot een sport- en studentenpark. Daar vinden dus het binnen- en buitenbad een onderkomen, maar ook een ligweide, studentenpaviljoenen, fitness, een crèche en een starterstoren zullen deel uitmaken van het vernieuwde Kapermolenpark. Het zwemcomplex zal zowel lucht- als dampdicht zijn, met een sterke isolatie (K < 25). Duurzaamheid en recyclage zijn speerpunten van het ontwerpplan.


Het zwembad nestelt zich in het park onder één groot intensief groendak en beperkt zich tot 2 zichtelementen. Enerzijds wordt het dakvolume boven het groot bad opgevat als een dakraam/lichtkoepel die fungeert als baken langsheen de Koning Boudewijnlaan. Deze lanterneau zal in het ochtendgloren en de avondzon oplichten door het licht van het groot bad en daardoor het zwembad accentueren in omgeving. Anderzijds opent de noordgevel zich naar het park waardoor de sportievelingen kunnen genieten van een mooi groen uitzicht.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners