Premium Anodised-Gamma van ALUCOBOND® verleent ‘Zwarte Doos’ in Groningen markant gevelbeeld

Het in Groningen gekende gebouw ‘de Zwarte Doos’ werd in 1976 door Van Linge & Kleinjan ontworpen als kantoorgebouw. Na een transformatie bevat het complex 300 zelfstandige woningen met multifunctionele ruimtes in de plint. De toevoeging van geanodiseerde, champagnekleurige kozijnen en aluminium penanten van ALUCOBOND® aan de karakteristieken gevelelementen in zwart grindbeton, verlenen de façade een in het oog springend aanzicht.

Tot 2013 deed het gebouw dat in Groningen bekend staat als ‘de Zwarte Doos’, dienst als kantoor van de sociale dienst. Het architectenbureau Van Linge & Kleinjan zette het oorspronkelijke ontwerp in 1976 op papier in de vorm van een structuur met traditionele kantoormaten, gekenmerkt door een opmerkelijke gevel in karakteristieke zwarte grind betonnen elementen waardoor het gebouw zijn bijnaam kreeg.

Recent onderging het een transformatie tot een studentenhuisvesting met 300 zelfstandige woningen en 1500 vierkante meter multifunctionele ruimte in de plint van het gebouw naar een ontwerp van Team 4 Architecten. De traditionele kantoormaten uit 1976 bleken uitermate geschikt voor een invulling met appartementen. Ook de gevel onderging een opfrisbeurt. De typerende gevelelementen van zwart grindbeton bleven grotendeels behouden. Enkel in de hoeken moesten ze plaats ruimten om overhoekse ruimten in de appartementen te creëren. De overige gevelpanelen en alle kozijnen zijn vervangen door nieuwe champagnekleurige aluminium kozijnen en aluminium penanten van ALUCOBOND®. Met deze materiaalkeuze streefde het ontwerpteam naar een nieuwe plasticiteit voor de gevel met een kleinschaliger ritme dat beter aansluit bij het nieuwe woonprogramma.

 

Nieuw kleurengamma Premium Anodised

Voor het opmerkelijke gevelontwerp koos Team 4 Architecten een product uit het nieuwe gamma Premium Anodised van ALUCOBOND®, in de kleur matt Alugold 01. Waar de fabrikant voorheen alleen producten aanbood met een gelakte afwerking, al dan niet met een oppervlaktestructuur, behoren dankzij het nieuwe Premium Anodised-gamma ook materialen met een geanodiseerde bovenplaat tot de mogelijkheden. Het speciale kleurenspectrum varieert van natuurlijk geanodiseerd, goud en koper tot donkere tinten in matte of geborstelde afwerkingen.

 

Veelzijdige en sterke oxidelaag

Anodiseren is een elektrochemisch proces dat het metaaloppervlak omzet in een decoratieve, duurzame, corrosiebestendige en slijtvaste oxidelaag. Deze aluminium oxidelaag (patina) is volledig geïntegreerd in het onderliggende aluminium. De geordende poreuze structuur maakt additionele processen zoals inkleuren mogelijk.

Enkele voordelen van dit concept zijn een hoge corrosieresistentie, een krasvrij en onderhoudsvriendelijk karakter, geen kleurveroudering, een hoge reflectiewaarde en een duurzame levensduur tot wel 80 jaar.

 

Grote ontwerpvrijheid

Afhankelijk van de oppervlaktebehandeling variëren de texturen van ruw en roestlook tot glanzend en gepolijst. Dat resulteert in onderscheidende texturen met een veelzijdige lichtreflectie. Kortom: een gevelmateriaal met uitstekende producteigenschappen  en een grote verscheidenheid aan oppervlakken en kleuren, wat architecten een grote vrijheid biedt bij de vormgeving van een project.

Bron: Alucobond

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage