PVC-vloeren verhogen comfort en veiligheid van Deerlijkse sporthallen

De vloeren van sportcomplex De Gaverhal waren al een tijdje aan renovatie toe. Het gepolierde beton in de oudste hal, bouwjaar 1972, deed sporters uitglijden en was ook heel belastend voor de gewrichten. De vloer in de tweede hal moest eindelijk tegemoet komen aan het hoge sportniveau dat enkele Deerlijkse sportploegen haalden. Na een grondige selectieprocedure koos het bestuur van de West-Vlaamse gemeente voor twee oplossingen van vinylvloerspecialist Gerflor. Sinds 1 juli zijn de verbeterde zalen in gebruik.

De oorspronkelijke Gaverhal in Deerlijk krijgt sporters over de vloer, maar wordt ook gebruikt voor evenementen zoals recepties en beurzen, en is ook de locatie waar sportkampen en speelpleinwerking doorgaan. De vloer van de zaal moest een upgrade krijgen die die polyvalentie bleef respecteren en veilig was voor kinderen en tieners, terwijl ze toch ook de kwaliteit voor de sportploegen zou verhogen.

“Het gepolierde beton had zijn beste tijd gehad,” zegt Jo Lambrecht, sportfunctionaris bij de gemeente Deerlijk. “De vloer werd te glad op sommige plaatsen en zorgde voor blessuren bij valpartijen. Dat moest anders.”

 

Taraflex Multi-Use 6.2

Deerlijk koos daarom voor de PVC sportvloer Taraflex Multi-Use 6.2, een multifunctionele punt-elastische sportvloer in de kleur ‘lagoon’ voor de polyvalente zaal. Dit is een PVC multisports vloer waarop rollend materiaal zoals rolschaatsen, fietsjes, rolstoelen, maar ook tafels en stoelen bij events rechtstreeks op de sportvloer kunnen zonder nood aan afdekmateriaal ter bescherming van de sportvloer.

“Ideaal dus voor sportkampen en andere evenementen,” zegt Yannick Florin, accountmanager bij Gerflor Benelux. “Terwijl biedt de punt-elasticiteit en de schokabsorptie van onze Mult-Use 6.2 de nodige bescherming en comfort voor de sporters”

 

Taraflex Top Comfort System

De tweede Deerlijkse sporthal – met een oppervlakte van 1200 m2 – heeft een andere functie. Daar wou het gemeentebestuur van Deerlijk een topsportvloer die de ploegen uit de gemeente zou ondersteunen. “We hebben handballers en badmintonners die op nationaal niveau spelen,” zegt Lambrecht. “Voor hen zochten we naar een vloer die hen helpt om een hoog niveau te halen.”

Dat werd uiteindelijk het performante Taraflex Top Comfort System. Een combi-elastische sportvloer bestaande uit de combinatie van onze vlakverend onderconstructie systeem met daarbovenop een punt-elastische PVC sportvloer.

Florin: “De vlakverende onderconstructie is een systeemvloer opgebouwd uit verschillende componenten: bovenop een schokabsorberende schuimmat zit een composietmateriaal met honinggraatstructuur met daarbovenop stevige drukverende houten panelen. Dit geheel zorgt voor de uitstekende vering over de vlakte. De punt-elastische Taraflex Evolution PVC sportvloer, in dezelfde kleur ‘lagoon’, zoals in de polyvalente hal en verlijmd op de onderconstructie, biedt het nodige comfort en de bescherming voor de sporter. De ‘intelligente’ oppervlaktebescherming van deze vloer biedt de ideale combinatie tussen glijden en grip. De sporters blijven vrij van wrijving- en verbrandingsplekken bij het duiken en glijden.

 

Standaard voor Olympische sporten

Combi-elastische sportvloeren van PVC vind je in veel professionele sportomgevingen terug. Alleen in België en Nederland zijn ze nog niet echt ingeburgerd. “Hier is een gietvloer met rubbergranulaat nog altijd de standaard,” zegt David Janart, zaakvoerder bij installatiebedrijf Oxfloor-Multistep dat de Gerflor-vloeren in Deerlijk plaatste. “In andere landen komen die vloeren er niet aan te pas en is het al PVC wat de klok slaat. Olympische sporten zoals handbal, volleybal, pingpong en badminton wordt zelfs gespeeld op Gerflor-vloeren. In België blijft dat moeilijk liggen. Het struikelblok blijft dat een PVC-vloer naden heeft die aan elkaar worden gelast, terwijl een gietvoer uit één stuk bestaat. Dat esthetische argument haalt vaak de bovenhand op het sporttechnische, terwijl je die naden na de belijning niet eens meer ziet. Daarom hopen we dat de sporthal in Deerlijk dé referentievloer in België wordt. Het resultaat is echt prachtig.”

 

Sportvloer van topkwaliteit

Bij Oxfloor-Multistep werken ze graag met de vloeren van Gerflor. Janart: “Het bedrijf is al sinds jaar en dag één van onze hoofdleveranciers. Op het vlak van sportvloeren staan ze enorm ver. We plaatsen ze heel frequent, bijvoorbeeld in de Basic Fit-fitnesscentra of in scholen. Trouwens: een sportvloer in PVC moet niet hertopt worden en kan dus 20 tot 25 jaar zonder recoating blijven liggen.

Iedere vierkante meter van de zaal heeft daarnaast dezelfde eigenschappen die getest zijn in een labo. Dat is niet zo bij een gietvloer, die ligt op verschillende plaatsen niet even dik door oneffenheden in de ondergrond. Zo’n PVC-vloer is dus de enige manier om er zeker van te zijn dat je krijgt wat er op het attest staat: een sportvloer van topkwaliteit.”

Bron: Gerflor
Deel dit artikel:
Onze partners