Raar maar Waar: Architecten bouwen 3D-geprint verblijf voor astronauten op Mars

Architectuur- en technologiebedrijf AI SpaceFactory heeft de autonome bouw van MARSHA voltooid, een prototype voor een Martiaanse oppervlaktehabitat voor het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA. De 3D-geprinte shelter is finalist in een internationale wedstrijd om een habitat te ontwerpen en te bouwen voor een bemanning van vier astronauten op missie naar Mars.

AI SpaceFactory produceerde daarvoor een eigen materiaal – een zogenaamd ‘Martiaans polymeer’ - dat gemaakt kan worden van materie die op de planeet wordt gevonden of gekweekt. Met behulp van de modernste robotica en hun eigen polymeer strijdt AI SpaceFactory om de uiteindelijke hoofdprijs voor het printen van een habitat in de derde en laatste fase van de bouwcompetitie.

 

Evolutie van basistests naar autonoom bedrukte plaat

Het prototype op schaal 1:3 wordt van 29 april tot 4 mei geprint voor een live publiek aan de Bradley University in Peoria, Illinois. In vijf weken tijd evolueerde AI SpaceFactory’s project van basistests naar een autonoom geprinte plaat met een groot oppervlak die in november 2018 door NASA werd gevalideerd.

Vier weken later printte het team met succes, in slechts 24 uur, een grote cilinder die ontworpen is om twaalfhonderd liter water te vast houden, compleet met geprefabriceerde muurdoorvoeren die robotisch geplaatst en verzegeld zijn.

 

Creatie van bewoonbare ruimtes

AI SpaceFactory beschrijft MARHSA als een eerste gedachtewisseling over wat een Martiaanse habitat zou kunnen zijn. Het is niet de zoveelste laaggelegen koepel of compacte half begraven structuur, maar een luchtige omgeving met meerdere verdiepingen gevuld met diffuus licht.

Deze innovatie daagt het conventionele beeld van de zogenaamde ‘space age’- architectuur uit door zich te richten op de creatie van zeer bewoonbare ruimtes, afgestemd op de eisen van een Marsmissie.

Bron: Archdaily

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage