Rasterstad Genk krijgt welzijnscampus

Masterplan welzijnscampus Genk

ILB Architecten, ELD Partnership en Denis Dujardin gaan samen met CVBA Landwaarts de nieuwe welzijnscampus van Genk uitvoeren. Op de site van het oude Sint-Jansziekenhuis komen 108 (assistentie)woningen, een kantoorgebouw, collectieve dagopvang en een ondergrondse parking voor 600 auto's. 

Voor ILB Architecten is Genk een bijzondere stad: “Je moet eerst vat krijgen op een stad die zich niet in één keer laat lezen. Talrijke polen laden het weefsel op en vormen de belangrijke attractoren van de stad.” De welzijnscampus is daar volgens ILB Architecten een van.

 

Openbaar plein

Een nieuw voetgangersplein vormt het kernpunt van de site. Dat plein is het verbindingspunt tussen het openbaar vervoer, de handelsruimtes, het kantoorgebouw en toegang tot de parking. Maar ook een rustplaats tijdens de middagpauze en een pad naar de woningen. De vier gebouwen omringen het openbare plein.

 

Assistentiewoningen

“Om de ruimtelijke ervaring te verbeteren hebben we drie van de vier gebouwen verder opgedeeld, dat om de grote schaal van de gebouwen te verzachten. De beheersbare volumes krijgen betere lichtinval en zichten,” aldus ILB Architecten. Bij de gevels vermijden ze eentonige elementen, zo ontstaat een veelvormig en organisch beeld. Vanaf de Weg naar As vormt het kantoorgebouw een nieuw aanzicht.

De 108 huurwoningen zijn allen erkende assistentiewoningen. De bewoners van het Klavertje, dat volwassen personen met een fysieke beperking ondersteunt, krijgen 15 woningen. Die zijn volledig aan hun noden aangepast.

 

Samenwerking

“We zijn overtuigd van de meerwaarde van dit initiatief. De samenwerking van de sociale huursector met de zorgsector en het welzijnswerk is erg waardevol. De evenwichtige sociale mix die het project introduceert en de kwaliteitsvolle architectuur zullen de Welzijnscampus mee vorm geven,” voegt ILB Architecten nog toe.

Bron: ILB Architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners