RE|CORE: licht uit, spot aan

© Gijbels
© Gijbels
© Gijbels

Projectontwikkelaar Futurn en bouwbedrijf Mathieu Gijbels (her)ontwikkelen de voormalige Recorsite in Hasselt tot een duurzame bedrijvencampus RE|CORE. Vandaag werden de iconische RECOR-neonletters (tijdelijk) gedoofd en van het dak van het kantoorgebouw gehesen: een symbolisch moment.

Rond de middag zweeft de drie meter hoge letter R door de lucht, de hijskraan brengt de letters met uiterste precisie één voor één veilig aan de grond. “Vandaag halen we een stukje geschiedenis weg”, stelt Futurn’s managing partner Frederik Baert. “Maar laat het duidelijk zijn: de authentieke letters komen terug, zij het in een nieuw jasje. We stelden Elbo Signs, dichte buur en specialist ter zake, de vraag om de originele RECOR-letters om te vormen tot RE|CORE.” “Toepasselijk, aangezien het Hasseltse bedrijf in de jaren 70 de eerste versie van de neonletters maakte: van ontwerp tot uitvoering.”

Gunther Biddelo (Futurn): “De neonletters vormen de perfecte metafoor voor de ambities die we met RE|CORE voor ogen hebben. In onze projecten richten we ons op de transformatie van bestaande sites en gebouwen naar hedendaagse, multifunctionele en toekomstbestendige bedrijvenparken, mét respect voor de geschiedenis. Die aanpak heeft veel voordelen: we nemen geen open ruimte in, hebben aandacht voor circulariteit en zorgen voor een opwaardering van bestaand patrimonium.”

 

Modernistisch erfgoed vs. modern bedrijfsvastgoed

In februari van dit jaar startte de tandem Futurn - Mathieu Gijbels met de reconversie van het alom bekende kantoorgebouw, naar het ontwerp van architectencollectief UAU. Het gebouw kenmerkt zich door de ritmiek van de statige betonnen gevel, alsook door de typische neonletters die deel uitmaken van het collectief geheugen van menig Hasselaar. “Om het gebouw en de site eer aan te doen, willen we er dan ook op toezien dat het gebouw een renovatie krijgt die de oorspronkelijke uitstraling en architectuur behoudt en versterkt. Dit doen we door de betonnen gevel te reinigen, te herstellen en langs binnen te isoleren. Daarnaast zal een vijfde bouwlaag als terugspringend glazen volume worden toegevoegd”, verduidelijkt Mathi Gijbels.

Het vernieuwde kantoorgebouw, tevens een BEN-gebouw (bijna-energieneutraal), zal ruimte bieden aan bedrijven die op zoek zijn naar kantoorruimte van 500 tot 700 m². Idealiter zal elke eindgebruiker een volledige verdieping ter beschikking hebben. De nieuwe optopping bestaat uit twee delen; een gedeelte kantoor (150 m²) en een gedeelte gemeenschappelijke vergaderfaciliteiten (330 m²) ter ondersteuning van de verschillende bedrijven in het gebouw en op de site.

De commercialisatie wordt vanaf juni 2023 opgestart. In het eerste kwartaal van 2024 willen de projectontwikkelaars de eerste bedrijven ontvangen.

Bron: Gijbels
Deel dit artikel:
Onze partners