Renson- gevelbekleding en zonwering in nieuw NAVO-hoofdkwartier Brussel

In Brussel kwam recent een einde aan de grootste bouwwerf van Europa. Het iconische nieuwe NAVO-hoofdkwartier is een ontwerp van SOM+ Assar Architects naar het beeld van verstrengelde vingers, symbool voor de verbondenheid onder de NAVO-lidstaten. De immense internationale uitstraling van dit complex heeft ook een Belgische inslag: VK Engineering stond in voor het ontwerp van alle technieken, Renson leverde de gevelbekleding en structurele zonwering.

Een oppervlakte van 250.000 m², 8 kantoorvleugels rond een centrale hal, plaats voor 4.000 medewerkers en een verwacht gemiddeld bezoekersaantal van 500 mensen per dag. Het zijn maar enkele van de cijfers die de grootsheid van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel perfect typeren.

Met alle denkbare faciliteiten voor handen is het een echt dorp op zich. Dat strekt zich uit rond het imposante hoofdgebouw waar kantoren, een conferentiecentrum, restaurants, winkels en faciliteiten voor de pers zijn ondergebracht, maar telt daarnaast net zo goed een industrieel gebouw dat – naast verschillende werkplaatsen – alle logistiek en technieken huisvest, een personeelscentrum met restaurant, cafetaria, sport- en vrijetijdsfaciliteiten, enzovoort.

 

Linius en Icarus gevelbekleding: praktisch en esthetisch

Qua internationale uitstraling kan een project als dit wel tellen, en dus is Renson niet weinig fier dat in het ontwerp ook plaats was voor z’n zowel praktische als decoratieve Linius lamellenwandsysteem als gevelbekleding. Geëxtrudeerde aluminium lamellen zijn daarbij onzichtbaar op verticale houders gemonteerd voor een strak ogend resultaat.

In dezelfde stijl ontwikkelde Renson bovendien speciaal voor dit ontwerp zowel verticale als horizontale zonwerende velden met nieuwe Icarus schildvormige (contego) lamellen voor het ‘staff center’, met respect voor de consequente strakke look&feel van het gebouw. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de opendraaiende luiken met Renson Icarus Plano lamellen die – gemonteerd in Loggia-frames aan het ‘guard house south’ – zorgen voor een dynamische zonwering in functie van een comfortabel binnenklimaat.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners