Residentie Alba: blikvanger aan de Hasseltse ring

© EQUITONE
© EQUITONE
© EQUITONE
© EQUITONE

Aan de ring in Hasselt is een atypisch appartementsgebouw met handelspanden en kantoorruimte opgetrokken, naar een ontwerp van Mamu Architects: Residentie Alba. De hoektoren en prachtige binnentuin zijn de blikvangers van het ontwerp, mede dankzij de EQUITONE [pictura].

Atypisch appartementsgebouw met toren en binnentuin

De stad Hasselt had een concreet beeld van wat er op deze locatie kon en mocht komen. Het zijn uiteindelijk appartementen, gecombineerd met handelsruimtes en kantoren, geworden. Architect Jolien Schraepen: “Onze bedoeling was om geen typisch appartementsgebouw te ontwerpen, we wilden er echt een stand alone van maken, die opvalt in de omgeving.”

Het opvallendste aspect aan het ontwerp is de hoektoren. Het gebeurt niet vaak dat architecten de toestemming krijgen om zo in de hoogte te werken. Daarnaast is er vooral rond de gemeenschappelijke binnentuin gewerkt. Die tuin moest ervoor zorgen dat de bewoners zich in een groene oase van rust wanen, terwijl ze eigenlijk langs een drukke ring wonen.

“Om leven en circulatie in de tuin te brengen, hebben we langs de voor- en de zijgevel een doorsteekje gemaakt vanaf de straatkant en is er ook een fietsenberging toegevoegd”, zegt Jolien Schraepen.

Aangenaam wonen vlak bij de ring? Het kan!

Het gebouw bevindt zich vlak aan de grote ring van Hasselt. “We hebben geprobeerd om de appartementen daarvan af te sluiten. Het leek ons niet zo aangenaam om te wonen met zicht op die grote ring. De oriëntatie was ons daarbij gelukkig gunstig gezind”, vertelt Jolien Schraepen.

Het gebouw is in een L geplooid, waarbij zo dicht mogelijk tegen de straat gewerkt is, zodat er aan de achterzijde een groot binnengebied is overgebleven. Daar zijn dan zuid-en westgerichte terrassen en een gemeenschappelijke tuin gekomen.

“We hebben geopteerd voor een atypische opbouw. Normaal gezien wordt alles op het gelijkvloers als handelspanden en kantoren ingericht, maar dat hebben wij anders aangepakt. We wilden echt dat de appartementen een rechtstreekse toegang tot de binnentuin konden hebben.”

De hoektoren was de minst aantrekkelijke plek om appartementen in te richten. De eerste drie niveaus in de toren zijn daarom als handels- en kantoorruimte ingericht, daarboven zitten wel nog appartementen, maar die hebben telkens een zuidgericht terras en een mooi uitzicht over de stad.

Opvallende materiaalkeuze

Voor dit project zijn drie materialen gebruikt: betonnen ribben, architectonisch witbeton en gevelbeplating. Jolien Schraepen: “Het werken met de betonnen ribben was niet eenvoudig. We hebben ze telkens met steunvliegers op de betonvloeren vastgezet. De buitengevels waren al gebouwd, waardoor ze openingen hebben moeten maken om die vliegers door te steken. Witbeton is zeer delicaat en daarom wilde de uitvoerder eerst de ruwbouw optrekken om pas in de laatste fase alles van zichtbeton te bevestigen. Op die manier was er zo weinig mogelijk kans op beschadiging.”

De materiaalkeuze is op z’n minst opvallend te noemen voor een appartementsgebouw. Zo is er niet met bakstenen en bandstructuren gewerkt. Het gebouw is volledig zwart-wit. Omdat de betonnen ribben al erg zwaar waren en er echt voor een atypisch appartementsgebouw gegaan werd, is er voor gevelbekleding in plaats van cementwerk gekozen.

EQUITONE [pictura] bepaalt de look en feel

De keuze voor de EQUITONE [pictura] gevelpanelen is er na een lang traject gekomen. Jolien Schraepen: “Nadat we heel wat stalen met elkaar vergeleken hebben, gaven de EQUITONE [pictura] platen ons echt de beste look en feel. De tinten van de materialen pasten perfect in het zwart-wit effect dat we met dit ontwerp wilden bereiken. Het mooie matte uitzicht van de beplating was ook een groot pluspunt.”

“Wat nog een grote rol heeft gespeeld in onze keuze voor de EQUITONE panelen, is dat de kleur helemaal overeenkomt met het buitenschrijnwerk. We wilden dat de ramen zo min mogelijk zouden opvallen in het gevelvlak, dankzij deze panelen is dat gelukt. Wat het weer ook is, de platen hebben steeds exact dezelfde kleur als het schrijnwerk en dat maakt het gebouw af”, besluit Jolien Schraepen.

Bron: Equitone
Deel dit artikel:
Onze partners