Residentie Henriette: stukje stad in boomrijke omgeving

Leopoldsburg kan over drie jaar rekenen op 38 nieuwbouwappartementen. ‘Residentie Henriette’, naar een ontwerp van dbv-architecten in opdracht van Custombuild, wordt opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen. Daarnaast worden er ook duurzame energietechnieken toegepast, zoals vloerverwarming met een warmtepomp en vooruitstrevende verluchtingstechnieken.

Op het perceel van een voormalig rusthuis wordt ‘Residentie Henriette’ in het voorjaar van 2022 uit de grond gestampt. Het ontwerp omvat twee volumes die haaks staan op elkaar en aan elkaar zijn geschakeld dankzij loopbruggen. Die zorgen ervoor dat het geheel een luchtig karakter krijgt. Ook ondergronds staan de twee entiteiten met elkaar in verbinding door een kelder met 48 parkeerplaatsen en individuele bergingen. De 38 appartementen zelf zijn bereikbaar via 4 traphallen.

In de gevel is er per verdieping een horizontale lijn in het vlak verwerkt. Die lijnen lopen consequent door rondom het hele gebouw. Ertussen worden ramen op een speelse manier geplaatst. Om heel het ontwerp letterlijk en figuurlijk op te heffen, is ervoor gekozen om de gevel van de gelijkvloerse verdieping uit een ander materiaal te vervaardigen. De combinatie van die detailleringen zorgen voor een strak, tijdloos en luchtig ontwerp.

 

Wooncomfort

Lichte baksteen, elegante betonpartijen en fijn aluminium schrijnwerk geven het project niet alleen een esthetische meerwaarde, maar scoren allemaal hoog op het vlak van duurzaamheid. Naast het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen worden ook tal van andere energietechnieken toegepast, zoals een regenwaterwinningssysteem, vloerverwarming met warmtepomp, vooruitstrevende verluchtingstechnieken, zuinige verwarming en isolatie. Allemaal komen ze het wooncomfort van de toekomstige bewoners ten goede.

 

Boomrijke omgeving

De troef van deze residentie is haar ligging. ‘Residentie Henriette’ wordt gebouwd op wandelafstand van het stadcentrum met alle mogelijke faciliteiten, zoals een station, bibliotheek, cultureel centrum, scholen, sportclubs en kinderopvang. Ook natuurliefhebbers zijn mogelijk verlekkerd op de locatie. Het perceel is namelijk gelegen in een boomrijke omgeving. De terrassen gelegen aan de achterliggende tuin zijn allen op het zuiden gericht en hebben zicht op de kerk en het park van Leopoldsburg. De buitenruimte is gemeenschappelijk en wordt ingericht, zodat het vloeiend overloopt in het openbare park.

Deel dit artikel:

Onze partners