Residentie Piens gaat zorgeloos onder dak

Toen bouwheer Vulpia en architectenbureau Laurijssens bvba na een geslaagde samenwerking opnieuw bij algemeen bouwbedrijf Juri NV kwamen aankloppen voor de realisatie van een woon- en zorgcentrum, lag de keuze voor een SOPREMA-dakbedekking met een Sopralene Optima-toplaag al vast. Tot grote tevredenheid van Juri NV, want zelf zijn zij ook grote voorstander van het product en hoe vlot het zich laat verwerken.

Woon- en zorgcentra behoren tot de specialiteiten van algemeen bouwbedrijf Juri NV uit Zele. De afgelopen vijf jaar brachten ze reeds twintig projecten tot een goed einde. Na een geslaagde samenwerking voor zorgpark Brugse Vaart, kwamen bouwheer Vulpia en architectenbureau Laurijssens dan ook opnieuw bij hen aankloppen om het Residentie Piens-project in Sint-Martens-Lierde te realiseren. Het gaat om een woon- en zorgcentrum met 96 woongelegenheden en 32 assistentiewoningen.

 

Een uitgemaakte zaak

“Over wat er als dakbedekking op het grote platte dak van 2.650 m² en de 500 m² extra op de terrassen en het afdak van de kelder zou komen, hoefden wij ons alvast geen zorgen te maken”, vertelt Isabel Van Hecke, Hoofd Aankoop bij Juri NV. “Dat was voor de architect al bij voorbaat een uitgemaakte zaak. Hij had bij een vorig project al met de Sopralene Optima bitumentoplaag gewerkt en was daar bijzonder tevreden over. Dat dit de dakbedekking zou worden, stond niet ter discussie.”

 

Vlotte verwerking

“De zekerheid dat we met SOPREMA zouden mogen werken was voor ons een meevaller”, gaat Isabel verder. “Voor onze eigen kantoren, gebouwd in 2015, en een latere bijbouw hebben we zelf ook die keuze gemaakt. Het gaat dus om producten waarmee we zeer goed vertrouwd zijn en die we zelf ook zouden aanbevelen. In dit geval hoefden we dat niet eens te beargumenteren.” 

Het lastenboek stelde een zelfklevende onderlaag voorop en de architect stond erop dat de toplaag Sopralene Optima zou worden, vanwege de langere levensduur van dit product. Daarom is geopteerd voor een standaard dakopbouw met Sopraglass PB V 3 TF als onderlaag. Daarbovenop kwam Eurothane Silver van Recticel als dakisolatie. Vervolgens diende de zelfklevende Soprastick Venti FF als onderlaag voor een toplaag met Sopralene Optima 4 GmF C3 FR in de kleur ‘brun flammé’ (gevlamd bruin).

 

“We zijn zeer goed vertrouwd met de SOPREMA-producten en hebben er ook voor onze eigen kantoren voor geopteerd.” – Isabel Van Hecke, Hoofd Aankoop bij Juri NV

Isabel merkt op dat bitumen makkelijker is om mee te werken dan andere dakbedekkingen, ook qua detaillering. Volgens haar vragen andere materialen al snel om een diepgaandere technische specialisatie en stellen ze ook hogere eisen aan de voorbereidingswerken, plaatsingstemperatuur en -vochtigheid. 

“Voor zo’n grote oppervlakten is een vlotte verwerking toch geen onbelangrijke factor”, vindt ze. “Bij bitumen van SOPREMA kan je er bovendien van op aan dat het zich makkelijk laat branden en niet zomaar zal lossen.” De dakwerken liepen bijgevolg op rolletjes, zowel de leveringen als de werken zelf.

 

Prima partner in dienstverlening en technische ondersteuning 

“We werken dan ook niet alleen graag met SOPREMA omdat we de producten na al die jaren zo goed kennen. We weten intussen ook dat we qua dienstverlening en technische ondersteuning een heel goede partner aan hen hebben”, voegt Isabel eraan toe. 

“Van de gekozen SOPREMA-producten kan je trouwens meteen ook zeker zijn dat ze aan de Algemene Technische Goedkeuring (ATG) voldoen.” Qua brandveiligheid behaalt de volledige dakopbouw zo vlotjes de klasse Broof(t1) die, zeker voor dit soort projecten, verplicht is.

“Sopralene Optima situeert zich niet in de laagste prijsklasse, maar steekt er qua kwaliteit en levensduur met kop en schouders bovenuit”, stelt Isabel. “Qua prijs-kwaliteitverhouding zit dat dus helemaal goed. De duurzaamheid was trouwens ook voor de architect de doorslaggevende factor.” De bewoners van Residentie Piens zitten dus nog jarenlang onbezorgd beschut tegen weer, wind en bovenal regen.

 

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners