Restaurant Fine Fleur: gloednieuw high-end project met op maat gemaakt lichtconcept

In het culinair epicentrum van verschillende sterrenzaken in het hartje van Antwerpen opende onlangs fine dining restaurant Fine Fleur van de sterrenchefs Thomas Diepersloot en Jacob-Jan Boerma. Voor dit high-end project werkte interieurarchitect Dennis T’Jampens samen met kreon om het restaurant van verlichting te voorzien. Het resultaat is een prestigieus interieur waarin de eeuwenoude sfeer van het gebouw in balans is met moderne toetsen. Een op maat gemaakt lichtconcept met tailormade armaturen en enkele subtiele eyecatchers.

Eeuwenoud en modern

Het voormalige ziekenhuis is gelegen in een 15de-eeuwse site, naast het exclusieve boetiekhotel Botanic Sanctuary, het nieuwste vijfsterrenhotel van ‘leading Hotels of the World’ dat vroeger nog een klooster is geweest. “Ik wou de eeuwenoude architectuur in ere houden en tegelijk hedendaagse toetsen geven. Daarom laat ik in de details moderne aspecten terugkomen”, zegt Dennis T’Jampens. Eén van die details is het plafond. Dat zijn oude eiken balken met bronzen spiegels tussen, de ramen zijn in ruwe staat gelaten en afgewerkt met een gepatineerde schildertechniek. De vloer lijkt dan weer op een ambachtelijke lemen grond waarin strakke bronzen lijnen lopen.

Het moderne karakter komt volledig tot uiting door enkele eyecatchers. De oudere elementen staan in contrast met de strakke glaswanden waarachter ook de open keuken is gelegen. Er zijn prestigieuze marmeren en bronzen details aangebracht. Als blikvanger is er ook nog het ‘instagramable’ toilet. Achter de automatische schuifdeur schuilt een moderne spiegelwand en massieve marmeren handwasser.

 

Armaturen op maat

Voor het lichtconcept van het interieur werkte T’Jampens samen met lichtspecialist kreon. Een samenwerking die in het verleden vaker vlot verliep. “De visie en de lijn van kreon sluit mooi aan bij mijn architecturale visie. In mijn eerste restaurantproject ben ik daarom trouw gebleven aan mijn partners”, vertelt T’Jampens.

De architect trekt zijn expertise in residentiële bouw door naar restaurant Fine Fleur. Zo ook wat verlichting betreft. Kreon ontwierp in het verlengde daarvan armaturen op maat. “Binnen het concept spelen we met allerlei tinten en materialen in brons. Daarom wou ik de verlichting hier ook op afstemmen. De verlichting moest subtiel aanwezig zijn, maar door het gebruik van de kreon esprit is er een decoratieve touch”, zegt T’Jampens. “Deze armaturen komen zeer mooi tot hun recht tussen de balkenstructuur en in het samenspel met de tafels, andere objecten en de kunst.”

 

Fine lighting

Omdat koks Jacob-Jan en Thomas een eigenzinnige stijl hebben in de keuken, is kreon ook gegaan voor een niet-mainstream lichtconcept. De spots ato twin worden subtiel in het balkenplafond verwerkt en zorgen voor een sfeervolle basisverlichting. Tussen het balkenplafond werden gebronzeerde spiegels geplaatst. De op maat gemaakte esprit ceiling is in het brons gelakt om beter in het concept te passen. Om de architectuur te accentueren zijn naast down-light spots ook up-light vloerspots (up 80) voorzien.

De volledige verlichting is op elkaar uitgelijnd waardoor er een rustige lichtsfeer gecreëerd wordt. Het tailormade concept dat is voorzien met aangepaste producten en omgebouwde bestaande armaturen accentueert enkele eyecatchers op subtiele wijze. “Dit maakt van het lichtplan geen à la carte lichtplan, maar fine lighting”, besluit Philippe van Doormaal, Global marketing en communicatie manager van kreon.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners