Retailpark wordt toegankelijk geheel met dynamische gevel in groene omgeving (Abscis Architecten)

Het retailpark aan de Maalse Steenweg in Sint-Kruis, Brugge wordt grondig aangepakt. De werken aan het gebouwencomplex worden uitgevoerd in twee fases, waarbij fase 1 nu is afgerond. Het volume dat voorheen Ixina omvatte, heeft nu plaatsgemaakt voor een nieuw winkelcomplex in een verfrissende, groene omgeving. Het resultaat is een toegankelijk geheel waarbij bezoekers zowel binnen als buiten aangenaam kunnen verpozen. De 4 handelsruimtes worden omhuld door een dynamische gevel opgebouwd uit translucente, transpartante en gesloten staalplaten.

In de totaalvisie van ontwerpbureau Abscis Architecten werden de twee gebouwen op het terrein afzonderlijk bestudeerd. Het bestaande gebouw waar Ixina gevestigd was, was compleet verouderd en werd afgebroken. Het nieuwe gebouw kreeg er een verdieping bij en werd beperkt uitgebreid in de richting van het tweede gebouw, dat nu de winkelforums Carrefour, Lunch Garden en Media Markt herbergt. 

De gevels werden bekleed met een met een continue frame in aluminium met een vaste module. Dit frame wordt – afhankelijk van de achterliggende functies –  anders ingevuld. Transluscent, transparant en gesloten wisselen elkaar af. De geprofileerde staalplaten worden alternerend verticaal en horizontaal geplaatst zodat er ten gevolge van de schaduwwerking dynamiek in de gevel ontstaat.

Het gebouw maakt ruimte voor 4 handelsruimtes, waarvan 3 op het gelijkvloers en 1 op niveau +1.  De ruimtes aan het gelijkvloers sluiten naadloos aan op de nieuwe omgevingsaanleg die ruimte maakt voor de bezoekers. In latere fases wordt de volledige omgeving met de zelfde benadering gevormd tot een aangenaam voorplein gelegen aan de winkelruimtes. 

Op niveau +1 sluit de unit aan op een ruim terras. Hier loopt het aluminium raster van de gevel ongestoord door, dit keer ingevuld met glazen borstwering. De ononderbroken repetitie van het frame zorgt voor een continuïteit in de gevel, dit versterkt het eenheidsgevoel.

Bron: Abscis Architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners