Reynaers Aluminium investeert fors in nationale en internationale expansie

Duffel maakt zich klaar voor de uitbreiding van de hoofdzetel van Reynaers Aluminium met een architecturale nieuwbouw naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects. AR-TE neemt de magazijnen voor zijn rekening. Dit is het startschot voor het uitrollen van een uitgebreid investeringsplan waarmee het bedrijf zijn groei wil versterken in binnen- en buitenland.

Hiermee effent Reynaers Aluminium, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, het pad voor een verdere duurzame expansie. Het bedrijf versterkt ook zijn R&D, innovatieslagkracht en zet in op de integratie van de nieuwste digitale technologie in de ontwikkeling, het testen en beleven van nieuwe systemen.

Het bedrijf stelt zich tot doel om de huidige omzet van 330 M€ (2014) tegen 2020 te laten groeien tot 500 M€. Om dit ambitieuze plan mogelijk te maken wordt in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije en de VS over de periode 2015-2017 voor een totaal bedrag van meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd. Meer dan de helft hiervan gaat naar de uitbreiding en de vernieuwing van de Reynaers-site in Duffel.

 

Nieuwe hoofdzetel

In de thuisbasis van Reynaers Aluminium te Duffel starten Jaspers-Eyers Architecten met de uitbreiding van de hoofdzetel met een nieuw prestigieus gebouw. De nieuwbouw wordt gekenmerkt door zijn architectuur, duurzaamheid, innovatie en technologische vernieuwing. Het 4 bouwlagen tellende BEN-gebouw met een totale oppervlakte van 3500 m² zal de Reynaers-medewerkers, -partners en -klanten de omgeving en infrastructuur bieden op maat van hun behoeften.

Architecturaal staan vooruitstrevende technologie en vormgeving voor een aangename en duurzame werkomgeving centraal. De nieuwbouw huisvest een hightech toonzaal voor een optimale beleving van de systemen, een ruimte voorzien voor virtuele simulaties, een auditorium, vergaderzalen en kantoren. Naast deze faciliteiten palmt de forse uitbreiding van het Reynaers Institute een belangrijk deel van het gebouw in. Hiermee vergroot Reynaers Aluminium zijn R&D capaciteit en worden de nieuwste digitale toepassingen aangewend voor de ontwikkeling van nieuwe systemen. De digitale technologie is immers toepasbaar bij zowel het valideren en testen, als het uitwerken van architecturale en hoog technologische raam-, deur-, wand- en gevelconcepten.  Bij de uitbreiding van het kantoorgedeelte van het nieuwe gebouw is het uitgangspunt een omgeving te creëren die voldoet aan de vereisten van de huidige en toekomstige generaties van medewerkers, op zoek naar een uitdagende, boeiende, innovatieve en interactieve werkomgeving.

 

Uitbreiding en renovatie magazijnen

Ar-te architectenvennootschap staat in voor de uitbreiding en renovatie van de logistieke- en productiecapaciteit. Ook hier spelen technologie en duurzaamheid een hoofdrol. De magazijnen worden uitgebreid met bijna 20.000 m². Voor de uitbreiding van de isolatie-afdeling ERAP en van het test, training en automation-centrum wordt het oudste magazijn afgebroken en volledig vernieuwd.

Een van de paradepaardjes van het testcentrum wordt de gloednieuwe state-of-the-art testmuur voor gevelsystemen, met een hoogte van 15 meter. Deze maakt de meest vooruitstrevende lucht-wind-water testen van verdiepingshoge gevels mogelijk. Daarnaast worden ook de testmuren voor raam- en deursystemen uitgebreid en komt er een nieuwe stand voor cyclische en mechanische testen. Dit deel van het Reynaers Institute huisvest ook het ‘FabLab’, een speciaal labo voor R&D projecten waarbij de oplossingen in een vroeg stadium getest worden door middel van rapid prototyping en 3D printing.

 

Groen

Tot slot worden op de Duffelse site ook de bestaande parking uitgebreid, een ringweg en nieuw containerpark aangelegd. Tuinarchitect Avantgarden zal de tuinen rond het gebouw heraanleggen en uitbreiden. Deze tuinen dienen als groenbuffer voor de buurtbewoners en zorgen voor een aangepaste waterhuishouding van de site.

 

Meer slagkracht op internationale markten

Reynaers Aluminium breidt zijn aanwezigheid ook uit in de buitenlandse vestigingen om de omzetgroei en toekomstige expansie op te vangen. Zo wordt in Frankrijk de logistieke capaciteit vergroot met de uitbreiding en vernieuwing van de magazijnen in Ham. Ook het hoofdkantoor in Lieusaint krijgt meer ruimte om de huidige en toekomstige personeelsgroei te huisvesten.

In Groot-Brittannië plant Reynaers Aluminium voor de uitbreiding van zijn actieradius een verhuis naar een nieuw kantoorgebouw met magazijnen. Hiermee wil het bedrijf, naast het vergroten van de logistieke capaciteit, ook de snelheid van dienstverlening versterken.

Door de grote interesse en vraag op de Amerikaanse markt naar de aluminium systemen van Reynaers werden recent aan de Westkust in Phoenix een verkoopkantoor en logistieke faciliteiten geopend. Ook voor deze entiteit staan de plannen voor uitbreiding in de steigers. 

Om maximaal in te spelen op de snel groeiende bouwmarkt in Turkije, spreidt Reynaers zijn vleugels breder uit met een nieuw kantoor en lakbedrijf.

Tot slot krijgt het dochterbedrijf Alural, dat gespecialiseerd is in het poedercoaten van aluminiumproducten, een vernieuwing en uitbreiding van het kantoorgebouw en van de productiecapaciteit. Dankzij deze investeringen verkort Alural zijn doorlooptijden, optimaliseert het de leveringstermijnen, waarborgt het de lakkwaliteit en maximaliseert het de logistieke mogelijkheden.

"De constante groei van ons productgamma en omzet noodzaakt meer opslag en productiecapaciteit in alle markten waar we aanwezig zijn. Maar bovenal is investeren in technologische innovatie een must voor een marktleidend bedrijf zoals Reynaers Aluminium. Dit investeringsplan is, 50 jaar na onze oprichting, een nieuw scharniermoment in de geschiedenis van het bedrijf en een cruciale hefboom voor onze toekomst. Dankzij onze door innovatie en kwaliteit gedreven medewerkers kijken we deze met veel vertrouwen tegemoet,” besluit Martine Reynaers.

Deel dit artikel:
Onze partners