Reynaers ontwierp op maat gemaakt schuifraam voor Baelskaai 12 (Oosteroever)

Net als veel Europese havensteden werkt ook de Belgische kustplaats Oostende volop aan de transformatie van haar oude havens tot een levendige stadswijk. Het ontwikkelingsproject ‘Oosteroever’ van Versluys Bouwgroep en CFE immo biedt ruimte voor wonen, werken en ontspanning en beslaat een gebied van twaalf hectare. 

Met de heraanleg van de vroegere industriële havenzone Oosteroever tot nieuw woon-en werkcentrum plaatst Oostende zich naast andere Europese steden, zoals Antwerpen en Marseille, die hun oude havenbuurten nieuw leven inblazen. Het hoge appartementsgebouw Baelskaai 12 is de absolute blikvanger binnen dit prestigieuze project.

 

1.200 appartementen

Oosteroever is één van de grootste residentiële bouwprojecten ooit in België. Het wordt ontwikkeld door de gelijknamige nv, een vennootschap opgericht door CFE Immo en Groep Versluys. In het totaalplan komen in totaal maar liefst 1.200 nieuwe appartementen. “De architectuur van de site stapt helemaal af van de typische lintvormige kustbouw”, zegt Walter Leyssens, algemeen directeur van aannemer Atro (groep CFE). “We bouwen in harmonie met het landschap.”

 

Bruisende wijk

De kade wordt volledig heraangelegd en het oude dok kreeg een nieuwe bestemming als jachthaven. Restaurants, cafés, boetieks en kunstgalerijen zullen van de Baelskaai een bruisende wijk maken, op wandelafstand van het centrum van Oostende, het strand en de duinen. Baelskaai 12 en Victoria, het tweede appartementsgebouw erachter, zijn de eerste gebouwen die op de nieuwe Oosteroever verrijzen. “Wij verzorgen de gesloten ruwbouw van Baelskaai 12, een torengebouw met 49 appartementen en veertien verdiepingen, in samenwerking met zusterbedrijf MBG. Versluys, onze partner in de NV Oosteroever, trekt het Victoriagebouw op”, zegt Leyssens.

Conix Architects was verantwoordelijk voor het ontwerp van het eerste te realiseren iconische appartementsgebouw Baelskaai 12. De 49 appartementen beschikken elk over een buitenruimte van minimaal twintig vierkante meter en een indrukwekkend uitzicht op de duinen en de Noordzee.

 

Nagespannen beton

Een van de opvallendste kenmerken van het torengebouw is dat de vloeroppervlakte op de hogere verdiepingen toeneemt. De vloeroppervlakte van de bovenverdieping bedraagt meer dan 800 vierkante meter. “De betonconstructie bestaat uit een dragende kern met uitkragende vloerplaten en terrassen,” aldus Walter Leyssens. “De gevel heeft geen dragende functie. Omwille van de grote vrijdragende terrassen worden de vloerplaten nagespannen met stalen kabels, een techniek die ook bij bruggen wordt toegepast. Het is de eerste keer dat wij dit uitvoeren in een woongebouw.  Dit is technisch én logistiek een uitdaging. Gezien de onderliggende gevels en terrassen niet langer bereikbaar zullen zijn nadat de draagconstructie klaar is, worden de betonnen gevelpanelen al tijdens de ruwbouwfase van de werken geplaatst.”

 

Schrijnwerk op maat

Speciaal voor het Oosteroever project ontwierp Reynaers Aluminium een op maat gemaakt schuifraam CP 130-LS met een lucht-, wind- en waterdichtheidsklasse die geschikt is voor hoogbouw pal aan de kustlijn. Zo werd onder meer de waterdichtheidsklasse van het schuifraamsysteem verhoogd naar 750 Pa.

 

Zwemmen op hoog niveau

Het gebruik van nagespannen vloerplaten geeft een maximale vrijheid in de indeling van de appartementen. Het grootste appartement, op de topverdieping, krijgt een terras van 173 m²met ingeklemde glazen borstwering. “Omdat er in de omgeving geen andere hoogbouw staat, wordt dit gebouw een echt landmark,” voorspelt Leyssens. “Het krijgt ook een erg luxueus karakter.” Daarmee verwijst hij niet alleen naar het panoramisch uitzicht en de esthetiek, zoals de gevelafwerking in wit gepolierd architectonisch beton of de houten terrasvloeren. “Twee appartementen, op de elfde en de veertiende verdieping, zullen beschikking over een eigen zwembad. Het grootste krijgt een lengte van 7,7 meter. Beide zwembaden worden voorzien van een glazen zijwand die 15 centimeter dik én onbreekbaar is.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage