ROCKPANEL bezorgt Clearing House een gevlochten gevel

In 2012 werd het Clearing House van SOS Kinderdorpen in Salzburg in een nieuw jasje gestoken. Het opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen uit crisisgebieden voldeed niet meer aan de huidige voorschriften. Architectenbureau Strobl Architekten, dat in 2009 het project toegewezen kreeg, raadpleegde het Belgische ROCKPANEL om de gevel van vlechtwerk te voorzien.
In 2012 werd het Clearing House van SOS Kinderdorpen in Salzburg in een nieuw jasje gestoken. Het opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen uit crisisgebieden voldeed niet meer aan de huidige voorschriften. Architectenbureau Strobl Architekten, dat in 2009 het project toegewezen kreeg, raadpleegde het Belgische ROCKPANEL om de gevel van vlechtwerk te voorzien.



Het gebouw van SOS Kinderdorpen was dringend toe aan een grondige renovatie. Jonge vluchtelingen vinden hier immers opvang, hulp en nieuwe perspectieven. Zonder belofte van veiligheid voor de bewoners zou SOS Kinderdorpen deze maatschappelijke taak niet meer kunnen uitvoeren.


Symbolisch vlechtwerk

Bepaalde delen van het Clearing House hadden enkel kleinere ingrepen nodig. Maar architect Michael Strobl wilde ook de energetische kwaliteit maximaliseren en tegelijk opvallende architectuur voor de stad creëren binnen een beperkt budget. Dit wilde hij bereiken met een gevelontwerp waarin opvang, hulp, steun, vertrouwen, integratie, structuur en bescherming centraal staan. Volgens Strobl kan vlechtkunst deze kernwaarden voortreffelijk uitstralen, aangezien het vlechten van materialen overal ter wereld wordt toegepast.

    


Een gevel van basalt

Omdat hier moderne, flexibele gevelpanelen voor nodig waren, deed Strobl beroep op ROCKPANEL, producent van weerbestendig en robuust plaatmateriaal op basis van basalt. Uit de buigzame gevelpanelen werden ‘repen’ gesneden die tussen onzichtbare Z-profielen en zichtbare aluminium kokers werden geplaatst. De firma Appesbacher was verantwoordelijk voor het montage- en snijplan van de ‘repen’ waarbij het materiaal zo spaarzaam mogelijk werd versneden. 



Het ROCKPANEL-effect

Door het gebruik van ROCKPANEL Natural, bestaande uit ongelakt plaatmateriaal, verandert de kleur van de gevel voortdurend onder invloed van het klimaat. Aanvankelijk was het project in Salzburg geelgroen, maar het wordt elke dag donkerder, zoals wilgenhout dat vochtig gevlochten wordt en langzaam droogt. Het resultaat was een gevel, gevlochten als een korf, die aansloot bij het idee van een traditionele en natuurlijke gevelbekleding.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage