ROCKPANEL in lage-energiewoning Kortijs

In Kortijs staat een huis. Maar wel een van een heel bijzondere soort. Architect Wim Van Laer heeft een passiefhuis gerealiseerd met een uitzonderlijk hoge duurzaamheidfactor. Hiervoor gebruikte hij een mix van beton, snelbouwelementen, hout, Rockwool isolatie en gevelpanelen.
In Kortijs staat een huis. Maar wel een van een heel bijzondere soort. Architect Wim Van Laer heeft een passiefhuis gerealiseerd met een uitzonderlijk hoge duurzaamheidfactor. Hiervoor gebruikte hij een mix van beton, snelbouwelementen, hout, Rockwool isolatie en gevelpanelen.

Het verhaal achter dit uiterst doordacht en vernieuwend project is in één woord samengevat: eenvoud. Hoe schrijf je het verhaal van de eenvoud? “Met een creatief idee, een consequente aanpak en het gepaste kwaliteitsmateriaal,” zegt architect Van Laer.

Maximaal minimaal

“Het passiefhuis in Kortijs is ontworpen met maar één ambitie: een woning bouwen met de eenvoud van het leven als leidraad. Het stond van begin af aan vast dat het een huis moest worden met een eenvoudig volume, een hedendaagse ruimtebeleving en een open karakter. Ik ben een bewonderaar van de Japanse bouwfilosofie. Sommigen noemen het minimalisme. Ik zou het liever maximalisme noemen. Het optimaal benutten van ruimte en materiaal om eenvoud te creëren.”


    
    


Ruimte, licht en functionaliteit

Het passiefhuis in Kortijs is een zogenaamde hybride woning. Een mix van beton, snelbouwelementen, hout, Rockwool isolatie en gevelpanelen. “ROCKPANEL was een voor de hand liggende oplossing,” aldus Wim Van Laer. “Het lage gewicht van ROCKPANEL is uniek in de markt. Heel gemakkelijk om mee te werken en het resultaat is perfect. Het ideale materiaal voor de strakke afwerking die we zochten. En daarin zijn we zéér ver gegaan. De panelen zijn nagenoeg naadloos verwerkt. Het materiaal liet dat in dit ontwerp gemakkelijk toe. ROCKPANEL zet door de stenen oorsprong nauwelijks uit, zelfs minder dan beton. Door de panelen te monteren met minimale naden ontstond de monolithische look die we wensten.


Klaar voor de woning van morgen

De woningbouw evolueert steeds meer naar compacte, functionele woningen met een duurzaam karakter. Het passiefhuis in Kortijs is één van de voorlopers in die trend. Ook ROCKPANEL heeft een wezenlijk aandeel in die ontwikkeling. “Het is een zeer efficiënt materiaal”, zegt Wim Van Laer. Hij geeft ROCKPANEL en Rockwool ook een hoge score in het grote duurzaamheidverhaal, vanwege de stevige, tijdloze, weerbestendige kwaliteit van de producten. Er zullen steeds hogere eisen worden gesteld aan de aard, de kwaliteit en de duurzaamheid van bouwmaterialen. ROCKPANEL en Rockwool zijn volgens mij klaar voor de toekomst.” “Steenwol is een zuiver materiaal, van vulkanische oorsprong en van nature bestand tegen de tand des tijds.”

De architect heeft een nieuw, gelijkaardig project op stapel staan waarbij Rockpanel Woods zal worden toegepast. Een nieuw verhaal in het boek van de eenvoud dat Wim Van Laer aan het schrijven is, en meteen ook een nieuw en inspirerend hoofdstuk in het verhalenboek van Rockwool en ROCKPANEL.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners