Rockpanel Natural: een levendige gevel in harmonie met de natuur

Het Duitse familiebedrijf Brunner, gevestigd in het Beierse Eggenfelden, is sinds 1946 gespecialiseerd in het ontwerpen van en produceren van hoogwaardige kachels en haarden. Door groei bleek enkele jaren geleden een nieuwe productiefaciliteit noodzakelijk. In het ontwerp van architect prof. Markus Frank is een belangrijke rol weggelegd voor Rockpanel Natural

 

 

Flexibel als hout, stijlvol als cortenstaal

De keuze van het bedrijf om vanaf 2010 ook complete verwarmings- en boilersystemen te ontwikkelen, leidde tot toenemend plaatsgebrek en uiteindelijk tot de bouw van een volledig nieuwe productiefaciliteit. Het ontwerp van architect prof. Markus Frank bestaat uit twee moderne gebouwen met opvallend innovatieve en karakteristieke kenmerken – zowel binnen als buiten. 

Brunner is gevestigd in een geheel nieuw kantoorgebouw met een aantrekkelijke werkomgeving met daarnaast een showroom met bijbehorende opslagruimte. De gebouwen moesten een warme en natuurlijke uitstraling krijgen waarbij cortenstaal (met zijn kenmerkende roestkleuren) en lariks shingles werden overwogen als bekledingsmateriaal. Hierbij was het cruciaal dat de strakke lijnen van het gebouw behouden bleven en dat het gehele project gerealiseerd werd binnen het budget.

Architect prof. Markus Frank formuleert het als volgt: “Voor de gevel dachten we aan natuurlijke houttinten of een warm roesteffect. Gestapeld brandhout vormt immers een integraal aspect van het Brunner-assortiment. Organische bouwmaterialen moeten perfect in evenwicht zijn met hun omgeving en het heersende klimaat. Net zoals bij klassieke houten gevels, moet er sprake zijn van een natuurlijk verweringsproces. Rockpanel Natural bleek uiteindelijk de perfecte keuze voor dit project.”

 

Puur, natuurlijk, uniek en duurzaam

Rockpanel Natural is de meest pure uitvoering uit het productassortiment van Rockpanel door het ontbreken van de laklaag. Het robuuste plaatmateriaal ondergaat een natuurlijke verwering en verkleuring onder invloed van zonlicht en het klimaat. Dit is vergelijkbaar met andere natuurlijke materialen zoals hout, staal en beton. Na ongeveer zes weken krijgen de platen een rijke bruine tint, die zorgt voor een natuurlijke en unieke ‘look’.

 

Gebruiksvriendelijk

“In totaal installeerden we ruim 6.268 m² Rockpanel Natural-panelen," geeft Managing director Ralf Mangertseder van aannemersbedrijf Mangertseder Zimmerei & Holzbau GmbH aan. "We waren erg onder de indruk van de gebruiksvriendelijkheid van het materiaal, vooral bij het op maat zagen van het plaatmateriaal. Hoewel het plaatmateriaal is vervaardigd uit basalt en dus bijzonder robuust is, is het met hetzelfde gereedschap even makkelijk verwerkbaar als hout. Het vochtongevoelige materiaal hoeft niet verder afgewerkt of behandeld te worden aan de oppervlakken, zaagkanten of boorgaten boven de ramen en rookafvoeropeningen. Alle panelen werden eenvoudig bevestigd met schroeven in bijpassende kleur.” Hij en zijn team zijn zo tevreden over de Rockpanel-gevelbekleding dat ze het materiaal ook in de toekomst zoveel mogelijk willen blijven gebruiken. “Het was veel moeilijker of zelfs onmogelijk geweest om het complexe montageplan voor het kantoorgebouw te realiseren met een ander bekledingsmateriaal.”

Ulrich Brunner is bijzonder tevreden met het resultaat: “Wij hechten grote waarde aan individualiteit en onze unieke bedrijfscultuur. We hebben dan ook veel zorg en tijd besteed aan het ontwikkelen van een individuele en pure façade. Dit heeft geresulteerd in een prachtig kantoor met showroom met een duidelijk eigen karakter. ” 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage