's Werelds grootste foodies park heeft dakbedekking 'made in Belgium'

Het Italiaanse Fico Eataly World, het grootste voedselpark ter wereld, doet beroep op de Belgische roofingfabrikant Derbigum voor de waterdichting van zijn Aula Magna.

FICO, de Fabbrica Italiana Contadina, gelegen in Bologna in Italië, is de grootste voedselhal ter wereld. Het beslaat zo’n 100.000 m² en bevat onder andere 2 hectaren veld en stallen, 40 landbouwfabrieken, 40 eetgelegenheden, winkels en een marktplaats.

Daarnaast zijn er ook klassen en educatieve parcours, een theater, een bioscoop en een congrescentrum. Fico is gericht op al het lekkers dat Italië voortbrengt en richt dagelijks talrijke educatieve events in om lokale producten en gastronomie te promoten.

 

Uitgebreide educatieve faciliteiten

Omdat Fico Eataly veel aandacht besteedt aan het educatieve aspect van het themapark bevinden er zich verschillende conferentiehallen. 

Het ontwerp van het congrescentrum is van Architect Luca Martina van het architectenbureau Tecnopolis S.p.A. Het gebouw is een vierkant met zijden van 36 meter. Binnenin kan het auditorium zo ingedeeld worden dat naast de plenaire ruimte nog aparte zalen kunnen gemaakt worden met 200, 300 en 550 zitplaatsen. 

Het dakoppervlak bedraagt zo’n 1500 m². en werd waterdicht gemaakt met de bitumen dakbaan Derbigum® Aquatop Reflective White van de Belgische roofingfabrikant Derbigum. 


Bewust duurzame keuze

De bitumineuze roofing Derbigum Aquatop Reflective White heeft, zoals de naam het zelf zegt, een witte afwerking die de zonnestralen weerkaatst. Dankzij deze acrylcoating heeft de dakbaan een SRI-waarde (zonnereflectie-index) van 100 en scoort het een mooie 81% op zowel de weerkaatsings- als de emissiewaarde. 

Franco Villa van Derbigum Italia legt uit : “Fico Eataly is zeer begaan met duurzaamheid en het milieu. De mogelijkheid om energie te besparen dankzij de passieve koeling van het gebouw, waardoor het continue gebruik van het airconditioningsysteem wordt vermeden, was dus een grote troef voor ons. In tegensteling tot daken met traditionele (donkere) roofing, die in de zomer normaal gesproken een oppervlaktetemperatuur van 80 à 85°C bereiken, overschrijdt een dak in Derbigum Aquatop Reflective White nooit de 40 - 45°C. Hierdoor wordt het thermisch comfort voor de bezoeker aanzienlijk verhoogd, zelfs in ruimtes zonder airconditioning. Daarom heeft FICO Eataly ook voor onze dakbaan gekozen.” 

Voor de uitvoering van de dakwerken werd beroep gedaan op een erkende plaatser uit het Italiaanse Derbigum-netwerk : Casalini & CO. Massimiliano Lorenzetti heeft de werken van dichtbij opgevolgd. “Voor de plaatsing van de Derbigum Aquatop Reflective White hebben wij de Derbibond® Aquatop koudlijm gebruikt. Een zeer goede keuze volgens mij. Het verlijmen van waterdichtingsbanen geeft bijkomende voordelen, zeker bij grote daken. Op zich mag koudlijm natuurlijk niet als waterdichting gebruikt worden, maar ze vormt wel een extra waterdichte laag tussen de ondergrond en de dakbaan. Mocht er dan, naar aanleiding van bijvoorbeeld onderhoudswerken, in de toekomst een lek optreden, dan biedt dit een extra bescherming."

Bron: Derbigum

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage