SAB-dakplaten voor de wereldbeker voetbal in Qatar

Ras Abu Aboud Stadium, Artist Impression by Fenwick Ibarren Architects

Tata Steel heeft een dakplatenopdracht voor de overkapping van het Ras Abu Aboud Stadion, één van de acht voetbalstadions die worden gebouwd voor het WK-voetbal van 2022 in Qatar. De dakplaten SAB 135R/930 worden door SAB-profiel in IJsselstein gemaakt uit voorgelakt staal Colorcoat® en zijn de perfecte oplossing voor het nieuwe stadion.

Shibi Thomas, Sales Manager bij SAB-profiel: “Het stadion komt aan de kust te staan en daarom is corrosie bestendigheid een kritische factor. Ons onderscheidende Colorcoat product kan aan beide gecoat worden en dat gaf de doorslag voor de order.”

“Het was ook cruciaal dat Shibi al in een vroeg stadium contact wist te leggen met de hoofdaannemer van het project. In de afgelopen drie jaar is er een goede relatie met de opdrachtgever opgebouwd, wij kunnen elkaar technisch goed aanvullen, dankzij het goede teamwork binnen Tata Steel Europa”, zegt Joe Meringolo, Regional Head voor Turkije, India, het Midden-Oosten en Afrika.

De Colorcoat rollen voor het project worden geproduceerd door Colors in IJmuiden. Het materiaal wordt vervolgens naar SAB-profiel getransporteerd en daar verwerkt tot dakplaten. Deze worden daarna naar Qatar verscheept voor de bouw van het stadion.

 

Duurzaam stadion

Het Ras Abu Stadion is één van de meest innovatieve en duurzame stadions ooit ontworpen. Het zal tot stand komen door te bouwen met onder andere zeecontainers en andere objecten die als modulaire bouwstenen kunnen dienen.

Vergeleken met de traditionele aanpak vereist deze modulaire constructie minder bouwmaterialen en veroorzaakt het minder bouwafval en CO₂-uitstoot.

Na het toernooi zal het stadion in 2023 of in 2024 volledig ontmanteld worden om als herbouw voor verschillende projecten in Afrika te dienen. De plek van het stadion in Qatar krijgt dan een herbestemming voor de stad.

Bekijk ook deze video voor een impressie.

Deel dit artikel:
Onze partners