Seminarie rond circulair bouwen op Batibouw

Circulair bouwen is een thema dat steeds meer aan belangstellingen wint. Op Batibouw, ’s lands grootste bouwbeurs, mag het thema uiteraard niet ontbreken. Daarom organiseren Pixii en VIBE op 28 februari een seminarie op Batibouw. architectura.be is mediapartner van het seminarie en zal hier dan ook de nodige aandacht aan schenken. 

Praktisch:

  • 28/2, van 11.00 uur tot 13.00 uur
  • Conferentiezaal van Hal 5 @ Brussels Expo
  • Gericht op professionelen

Zes sprekers zullen elk 20 minuten toelichting geven bij een bepaald aspect van circulair bouwen. Er staan zowel Frans- als Nederlandstalige sprekers op het programma.

Volgende sprekers hebben hun aanwezigheid reeds bevestigd:

  • (FR) Emilie Gobbo start met een toelichting over waarom we het anders moeten aanpakken, welke problemen de huidige manier van bouwen met zich meebrengt en hoe we het anders kunnen doen. Emilie is architecte en onderzoekster bij de UCL en bekijkt onder meer hoe circulaire bouwprocessen binnen de huidige Brusselse bouwsector ontwikkeld kunnen worden.
  • (FR) Christian Levie representeert Econocom, een bedrijf dat ICT-services voor circulaire aankoop en onderhoud faciliteert aan de hand van nieuwe verdienmodellen, product-dienstcombinaties, as-a-service business modellen.
  • (FR) Ken De Cooman van BC-architects/materials, brussels architectenbureau en bouwproducent gespecialiseerd in lokale materialen (stro, leem, kalkhennep,…) en werkt met lokale gemeenschappen, zoals in dit project.
  • (NL) Mieke Vandenbroucke stelt voor hoe je de kringloop kan sluiten met enkele praktische ontwerprichtlijnen en inspirerende voorbeelden. Mieke is ingenieur-architecte van opleiding, behaalde een doctoraat over het thema en is nu werkzaam bij VIBE, een organisatie die zich inzet voor een gezonde en milieuvriendelijke gebouwde omgeving.
  • (NL) Stijn Elsen presenteert het praktijkvoorbeeld van circulair bouwen: een renovatieproject op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. In samenwerking met enkele industriële partners worden innoverende en circulaire oplossingen in de praktijk getest. Ingenieur-architect Stijn richtte het architectenbureau KADERSTUDIO op en past circulaire concepten zowel toe in zijn dagelijkse praktijk als bij de VUB als onderzoekend projectarchitect.
  • (NL) Eliah Mallants heeft het over circulariteit op het gebied van water en energie en toont aan hoe we aan de hand van gebouwtechnieken ook deze kringlopen kunnen sluiten. Eliah is ingenieur-architect en is werkzaam bij PIXII, het kennisplatform voor energieneutraal bouwen.
  • (FR/NL) Jeroen Vrijders van het WTCB is expert bouwafval en gerecycleerd beton en leidt als moderator de verschillende sprekers in en sluit de seminarie af.

Verder zal er op Batibouw ook een tentoonstelling gerealiseerd om bezoekers te laten kennismaken met enkele concrete voorbeelden van circulaire bouwmaterialen.

Deel dit artikel:
Onze partners