Shopping 1 in Genk opent zijn deuren

Op 12 november 2014 eindigen de werken aan Shopping 1 in Genk. De werken duurden in totaal 25 maanden en kaderen in een ontwikkelingsplan van Stad Genk, in het bijzonder voor de shoppingsites: Stadsplein, Sint-Martinusplein en Shopping 1. De herontwikkeling en uitbreiding van Shopping 1 is het sluitstuk van dit plan. B-architecten en Jaspers-Eyers & Partners stonden in voor het exterieur, Creneau International voor het interieurdesign. Wereldhave Belgium investeerde in totaal ongeveer 87 miljoen euro in Shopping 1.

Actuele noden en vereisten

In april 2012 verwierf vastgoedontwikkelaar Wereldhave Belgium 100 % eigendom van Stadsplein en  St.-Martinusplein en het volledige eigendom van Redevco in Shopping 1. Bouwheer is de Vereniging van mede-eigenaars van Shopping 1, dit zijn 24 eigenaars waaronder projectcoördinator Wereldhave Belgium (91 %).

Met de renovatie en uitbreiding wordt aangeknoopt bij de traditie van de shopping als ontmoetingsplaats en winkelhart van Genk. Het centrale plein is vervangen door een atrium over 2 niveaus en wordt geanimeerd door horecazaken en terrassen.

Het sterk verouderde shoppingcenter werd volledig gemoderniseerd – inbreng van natuurlijk licht, aanpassing shopfronts, verlichting, creëren van een groot atrium – en uitgebreid met een gedeelte onder het nieuwe parkeergebouw. Ook op het vlak van brandbeveiliging en technische installaties is het winkelcentrum aangepast aan de actuele noden en vereisten.

 

Moderne technieken

De verouderde technieken werden integraal gestript en vervangen door nieuwe installaties die beantwoorden aan de huidige normen. Verwarming en koeling gebeurt door middel van een stookplaats (3x900 kW) en koeltorens (3x1.900 kW), die de centrale ringleiding voor het ganse gebouw voeden. Alle luchtgroepen en warmeluchtgordijnen zijn, net als alle winkels,  door middel van warmtepompen op deze centrale ringleiding aangesloten.

De luchthuishouding van het volledige gebouw wordt verzorgd door 4 luchtgroepen (totaal 140.000 m³/u), die verspreid staan opgesteld in het gebouw. De sprinklerinstallatie is volledig vernieuwd met een ondergrondse buffertank van 560 m³. Het volledige gebouw is uitgerust met een rook- en warmteafvoersysteem conform de actuele normen.

Alle verlichting en noodverlichting is vernieuwd. De publieke zones zijn volledig met ledverlichting uitgerust, dat geldt zowel voor de directe en indirecte verlichting. Ook de nood- en de gevelverlichting zijn led. Er zijn 4 nieuwe hoogspanningscabines: 2 distributienetcabines van Infrax die alle laagspanningsaansluitingen van de winkels voeden, 1 private cabine voor de shopping, en 1 private cabine voor Carrefour.

Het gebouw is volledig uitgerust met een branddetectie- en alarmsysteem, camerabewaking en inbraakdetectie. Tenslotte is ook een ondergrondse regenwaterbuffertank van 525 m³ voorzien, voor hergebruik van regenwater, voor de koeltorens en voor het publieke sanitair.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners