‘Slanke Dame’ siert Hasseltse skyline (POLO Architects)

Met een oppervlakte van 30 hectare is het Kapermolenpark de grootste groene long binnen de Hasseltse stadskern. Na een nieuw zwembad en drie blokken met studentenkoten verrees aan de rand van het park ook een woontoren, die 76 appartementen voor jonge starters herbergt. Het ranke silhouet van de Kapertoren wordt versterkt door de fraaie architecturale vormgeving van POLO Architects, die gebaseerd is op een subtiele synergie tussen de beige genuanceerde gevelsteen, ritmische raampartijen en strak aluminium schrijnwerk van specialist Schüco.

Als groene oase op wandelafstand van het bruisende stadscentrum is het Kapermolenpark een erg populaire plek, vooral bij studenten. Helaas had het park in het verleden een vrij gesloten karakter, waardoor het moeilijk leesbaar en niet al te uitnodigend was. Ook de belevingsruimte rond de Demer was vrij beperkt. Vandaar dat er een ambitieus PPS-project op poten werd gezet, met Stad Hasselt, projectontwikkelaar Kolmont, POLO Architects en aannemer Haex als hoofdrolspelers. Het doel was tweeledig: enerzijds het parklandschap opwaarderen, anderzijds een stedelijke ontwikkeling met een nieuw zwembad, studentenhuisvesting en ondersteunende functies realiseren. Om de ruimtelijke openheid te waarborgen en visuele versnippering van het park tegen te gaan, zijn de gebouwen zorgvuldig ingeplant en geclusterd in de zuidwestelijke hoek van de site, tussen de Elfde-Liniestraat en de Koning Boudewijnlaan. De Kapertoren, die zich met zestien verdiepingen een van de hoogste woongebouwen van Hasselt mag noemen, vormt letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk.

 

Minimale ruimtelijke footprint

De Kapertoren wordt door het bouwteam ook wel de ‘Slanke Dame’ genoemd. Een bijnaam die niet gestolen is, want de elegante verticale vormgeving spreekt boekdelen. “Ondanks het flinke bouwprogramma – 76 appartementen, waarvan overwegend studio’s en eenslaapkamerappartementen, maar ook enkele tweeslaapkamerappartementen en wooneenheden met een duplexniveau – hebben we er resoluut voor geopteerd om de ruimtelijke footprint minimaal te houden en in de hoogte te bouwen. De Kapertoren is te gast in het park en moest dus mooi ingebed worden in de groene setting”, vertelt Jascha Rondou, projectarchitect bij POLO Architects. “De dynamische oost-westzijde, met glanzende glazen terrassen in beide richtingen, accentueert het slanke silhouet van de toren. De noord-zuidgevels zijn overwegend bekleed met beige genuanceerde gevelsteen, die mooi contrasteert met het omliggende groen, net als de drie aanpalende studentengebouwen. Zo vormen ze een fraai ensemble zonder visueel te overheersen.”

 

Donkerkleurig aluminium buitenschrijnwerk

De Kapertoren is ontegensprekelijk een aanwinst voor de skyline van Hasselt. Ook het donkerkleurig aluminium buitenschrijnwerk heeft een belangrijk aandeel in de rustige, bescheiden uitstraling die de ‘Slanke Dame’ typeert. “We hebben zowel projectontwikkelaar Kolmont als hoofdaannemer Haex kunnen overtuigen met onze uitgebreide knowhow op het vlak van aluminium raam-, deur- en gevelsystemen”, zegt Geert Michels, algemeen directeur van Schüco. “Er is geopteerd voor het AWS 75 WF.SI +-raamsysteem. Dit voldoet aan de hoogste energetische en architecturale eisen dankzij de uitstekende thermische isolatie en smalle aanzichtbreedtes. De Kapertoren is een landmark dat resulteert in een betere stedelijke ontwikkeling. Dit project maakt het leven in het centrum van Hasselt weer een stuk aangenamer. We zijn fier dat we daar opnieuw ons steentje aan hebben kunnen bijdragen, in navolging van andere realisaties als Quartier Bleu, Zuidzicht en Residentie Refuga.”

 

Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners