Sogent stelt aanleg nieuw stadsdeel Rinkkaai voor

Aan de Fabiolalaan, vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, ontwikkelt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf Sogent een nieuw stadsdeel. Het plan omvat meer dan 300 woningen, publieke en commerciële functies, en een publiek domein met een nieuw buurtpark. Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen KCAP Architects&Planners, evr-Architecten, en Omgeving.

Wedstrijd

Sogent staat als eigenaar van de gronden in voor de algemene coördinatie van het project, maar ging voor de realisatie ervan op zoek naar een private partner. 
Na een kandidatuurstelling kregen 3 teams (bestaande uit projectontwikkelaars met hun ontwerpers en adviseurs) de kans een projectvoorstel in te dienen.
 Het project Rinkkaai van de ontwikkelaarsgroep Alides / Nacarat / Cores Development kwam als winnaar uit de bus. Sogent maakte dit nieuws bekend op 25 september 2015. De groep ontwikkelaars stond er voor dit grootschalig project zeker niet alleen voor; een groep partners en adviseurs met onder meer Establis, VK Engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap, en Common Ground hielpen bij het ontwerp van het gloednieuwe stadsdeel dat tussen de sporen van het station Gent Sint-Pieters en de Fabiolalaan ligt.

 

Nieuwe gemeenschap

Rinkkaai wordt een nieuw stadsdeel voor een grote diversiteit aan doelgroepen - een intergenerationele buurt met een ruime variatie aan woningen voor zowel jonge gezinnen met kinderen, koppels, cohousinggroepen en minder (en meer) zorgbehoevende senioren.
Dit ontwerp zet maximaal in op de groei van een nieuwe gemeenschap door de aanleg van een nieuw buurthuis, een gezondheidshuis en kinderopvang. Door de locatie langs de Fabiolalaan en vlakbij het recreatiepark Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene context en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen, en de bestaande omgeving en de nieuwe buurt.

 

Concept

Het architectonisch concept voorziet een ensemble van 6 compacte paviljoenen, met elk hun eigenheid die toch stamt uit hetzelfde DNA. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen tegenover elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.

 

Duurzame eigenschappen

Het project is volledig passief en BEN-klaar door middel van een innovatief energieconcept waarbij o.a. warmte aan het water van de Leie, maar ook aan afvalwater wordt onttrokken. Ook sociale duurzaamheid, duurzame projectfinanciering en participatie en samenwerking met de buurt spelen in een belangrijke rol in de toekomstgerichte opzet van het project.

 

Tentoonstelling 

Het ontwerp Rinkkaai wordt tentoongesteld in de ruimtes van Sogent Voldersstraat 1, 9000 Gent.
De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken tijdens de kantooruren - van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag zijn bezoekers welkom tussen 11 en 18 uur.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners