Speeldak van Zoontjens bij GBS De Stip Arendonk

De gemeentelijke basisschool De Stip in Arendonk, voorheen gekend als Sint-Jan, wou zichzelf heruitvinden. De school besloot na een masterplan om zijn twee vestigingen te verlaten en een school te realiseren op een oud voetbalterrein. Markant Architecten stond in voor het ontwerp en zorgde ervoor dat de binnen- en buitenruimtes mooi samengaan. De inrichting van het dak lag in handen van Zoontjens.

Een ruimte van beweging en creativiteit

Het ontwerp van Markant Architecten benadrukt de kernwaarden van GBS De Stip: duurzaamheid, zorgzaamheid, beweging en creativiteit. Met twee verdiepingen en een vloeroppervlakte van ongeveer 4.500 m² is er genoeg ruimte voor onderwijs en activiteiten. De realisatie van dit ambitieuze project lag in handen van bouwbedrijf DCA, dat zorg droeg voor een constructie die zowel esthetisch als functioneel is.

Capaciteit voor 500 leerlingen

De Stip biedt ruimte aan 500 leerlingen, met op het gelijkvloers kleuterklassen, eetruimtes, turnzalen en administratieve ruimtes. De bovenverdieping huisvest de lagere school waar elk leerjaar zijn eigen paviljoen heeft, direct toegankelijk vanaf de speelplaats. Buiten is er een grote fietsenstalling en zijn er diverse speelmogelijkheden inclusief zandbakken, een klimmuur en een loopparcours die leren en spelen stimuleren.

Gebruik van dakruimtes

Een opmerkelijk aspect van de school: het gebruik van dakruimtes. Zoontjens rustte de daken uit met groenvoorzieningen, zonnepanelen en zelfs een speeldak. Dit speeldak, dat toegankelijk is vanaf zowel de buitenspeelplaats als de tweede verdieping, onderstreept het unieke concept van verbondenheid tussen binnen- en buitenleeromgevingen.

Veiligheid en stabiliteit op het speeldak

De stabiliteit en veiligheid van het speeldak kon de architect waarborgen door het Dreen®Nxt systeem. Dit systeem, gekozen in de kleur Light Grey en formaat 60x40 cm, biedt een veilige speelomgeving op het dak, essentieel voor kinderactiviteiten. Het dak beslaat in totaal 116 vierkante meter, wat bijdraagt aan de uitgebreide faciliteiten van de school.

Bron: Zoontjens
Deel dit artikel:
Contacteer Zoontjens
Onze partners