Staalbouwwedstrijd: Gevelgedicht te Leuven door Poponcini & Lootens ir. Architecten

Het Alpejagerslied van dichter Paul Van Ostaijen werd onlangs vereeuwigd in een zonnescherm aan de inkom van de faculteit Sociale Wetenschappen in Leuven. Dit project, bedacht door Poponcini & Lootens ir. Architecten, werd in de Staalbouwwedstrijd 2010 genomineerd in de categorie karakteristieke bouwdelen.

Het Alpejagerslied van dichter Paul Van Ostaijen werd onlangs vereeuwigd in een zonnescherm aan de inkom van de faculteit Sociale Wetenschappen in Leuven. Dit project, bedacht door Poponcini & Lootens ir. Architecten, werd in de Staalbouwwedstrijd 2010 genomineerd in de categorie karakteristieke bouwdelen.



 

De zuidelijk georiënteerde glazen gevel van de toegang tussen twee bestaande gebouwen van de Leuvense faculteit Sociale Wetenschappen, diende van een zonwering voorzien te worden. Om de functionaliteit te overstijgen, werd beslist dit te combineren met een kunstwerk. De wil om de uitkraging en het gewicht van de zonwering te beperken, leidde tot een keuze voor staal. Het kunstwerk, dat ongeveer 40 cm voor de gevel werd geplaatst, bestaat uit een tekst in roestvast stalen letters. De belettering aan de buitenzijde draagt bij tot de identiteit en herkenbaarheid van het gebouw.
Om de hoge kostprijs voor het ophangen van afzonderlijke letters te drukken, werd gekozen voor een gedicht uit negatieve letters. Zo wordt er een zonnescherm gecreëerd met elementen die bij aanvang als restmateriaal beschouwd werden.


    



 

De onderliggende structuur bestaat uit een frame van kokerprofielen van 80 x 160 mm. Op de hoeken worden L-profielen (100 x 100 mm) bevestigd. Ter hoogte van de dwarsprofielen worden T-profielen (100 x 100 mm) met voorgeboorde bevestigingsgaten voorzien waarop de platen van het gedicht met RVS-bouten geschroefd worden. Alle profielen zijn gegalvaniseerd uitgevoerd. De platen bestaan uit geplooide RVS panelen van 3 mm waaruit de letters door middel van laser zijn uitgesneden. Het gedicht is het Alpejagerslied van Paul Van Ostaijen, dat de kern raakt van elementair sociaal gedrag.



 

Technische fiche: Gevelgedicht te Leuven

Plaats: Toegangsgebouw faculteit Sociale Wetenschappen, Parkstraat 45, Leuven
Opdrachtgever: KULeuven, Heverlee
Architect: Poponcini & Lootens ir. Architecten, Antwerpen
Studiebureau: Hans De Petter, Heverlee
Staalbouwer: Dilliën, Houthalen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage