Start afbraak voormalig zwembad als eerste stap naar heraanleg Arenaplein Deurne-Zuid (CLUSTER)

Op maandag 21 augustus start de afbraak van het voormalige zwembad Arena en het korfballokaal in Deurne-Zuid. De afbraak past binnen een groter plan voor een nieuwe toekomst voor de Arenawijk, een project dat stad Antwerpen en Woonhaven Antwerpen samen realiseren en dat AG Vespa coördineert. Stad Antwerpen zal ook het openbaar domein in de wijk heraanleggen, inclusief ontharding en vergroening, en de installatie van een betere wateropvang en -opslag. In het ontwerp van CLUSTER landschap & stedenbouw wordt de Arenahal opnieuw het middelpunt van de wijk en aan de voorzijde komt een groot driehoekig plein voor sport, ontmoeting en activiteiten.

Schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: "We hebben er bewust voor gekozen om het dossier rond de heraanleg van het openbaar domein in tweeën te splitsen. Dit geeft ons de kans om de heraanleg van het Arenaplein vroeger dan voorzien te laten starten. En dat is natuurlijk goed nieuws voor iedereen. Op deze manier vormt de Arenahal snel weer het kloppend hart van de wijk. De heraanleg van het Arenaplein staat gepland voor het voorjaar van 2024. Maar in tussentijd zitten we uiteraard niet stil. Zo wordt hard verder gewerkt aan het ontwerp van het tweede deel van het openbaar domein in de wijk én onderzoeken we een gepaste invulling voor het grote dak van de Arenahal.

 

Voorontwerp

In mei 2023 keurde het college het voorontwerp voor het openbaar domein van het Arenaplein in Deurne-Zuid goed. Dat bouwt voort op het schetsontwerp voor de volledige Arenawijk. Er komt een groot driehoekig plein met ruimte voor sport, ontmoeting, activiteiten en evenementen, met een basketbalveld en een verdiept voetbalveld. De bovengrondse parkeerplaatsen worden gegroepeerd in een groene parking langs de Muggenberglei. Verder zal het vernieuwde plein waterbuffers bevatten en zullen de groenzones beperkt gemaaid worden, om de biodiversiteit te bevorderen.

 

Groot driehoekig plein

In het ontwerp van CLUSTER landschap & stedenbouw en Infrabo komt er aansluitend op het huidige basketbalveld een groot driehoekig plein in kleiklinkers voor sport, ontmoeting, activiteiten en evenementen. Er komt opnieuw een basketbalveld, en bijkomend een verdiept voetbalveld. Ook plant de stad er extra bomen, voor schaduw en geluidsbuffering. Kleinschalige evenementen en bestaande activiteiten zoals de markt en het mobiele containerpark kunnen blijven plaatsvinden. Op het vernieuwde Arenaplein komen ook twee sorteerstraten.

 

Mobiliteit

Bij het ontwerp van het openbaar domein is optimaal rekening gehouden met fietsers en voetgangers. De nieuwe paden zullen bestaan uit gewassen beton. De bovengrondse parkeerplaatsen worden gegroepeerd in één parking langs de Muggenberglei, die wordt aangelegd met kasseien. De parking krijgt een zo groen mogelijk ontwerp, met veel nieuwe bomen die voor verkoeling zullen zorgen. Het gebied blijft bereikbaar voor hulpdiensten en verhuisbewegingen. Bij grotere evenementen in de Arenahal kan het voorplein ook als parking ingezet worden.

 

Groen

Het ontwerp stelt extensief maaibeheer voorop, wat inhoudt dat de stad er slechts één of twee keer per jaar maait. Het groen groeit zo wilder en weelderiger, en er ontstaat een grotere biodiversiteit. Er zullen vier verschillende bloemen- en graslandmengsels worden gebruikt. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden. De nieuwe bomen zijn zoveel mogelijk inheems en hittebestendig voor een duurzaam bomenbestand.

 

Watersysteem

Er zijn vier waterbuffers voorzien die hemelwater bufferen en laten infiltreren. Bijkomend kunnen bij zeer hevige neerslag de grasvlaktes onder water lopen tot aan de zitrand voor de sportvelden. Bij nog extremer weer is voorzien dat ook de sportvelden onder water kunnen lopen en zo hemelwater bufferen.

Bron: AG Vespa
Deel dit artikel:
Onze partners