BULK, Karuur en WIT Architecten hertekenen Antwerpse Arenawijk met 289 nieuwe sociale wooneenheden

De gekende Arenawijk in Deurne krijgt de komende jaren een volledige make-over. Dit bijzonder deel van Antwerpen is gesitueerd op de footprint van een voormalig fort en wordt vooral gekenmerkt door de Arenahal, een centrale groene ruimte en het uitzonderlijk patrimonium van de modernistische architect Renaat Braem. Voor de architectuuropdracht van circa 289 nieuwe sociale wooneenheden werd een ontwerpwedstrijd georganiseerd. Winnaar werd het ontwerpteam BULKKaruur - WIT Architecten. De woonkwaliteit staat in hun voorstel voorop, maar ook esthetisch springt het ontwerp eruit. Begin 2025 starten de werken.

De focus in het ontwerp van BULK - Karuur - WIT Architecten ligt op het ensemble: de architectuur van de nieuwe gebouwen vormt een eenheid in verscheidenheid, met de bestaande bebouwing als gids. Het zijn solide gebouwen die stevig met de ondergrond zijn verbonden. Gebouwen die tegen een stootje kunnen én met liefde en vakmanschap zijn geconcipieerd en gebouwd. De ontwerpers gebruiken stoere, ambachtelijke materialen en vermijden modieuze ingrepen die al snel gedateerd ogen.

Woonkwaliteit staat voorop met uitgekiende plattegronden, sterke relaties tussen de woningen en de buitenruimte en hoogwaardige privé ruimtes. De eengezinswoningen en een groot aantal van de appartementen zijn van het type  doorzon. De andere appartementen zijn opgebouwd als tweezijdige ‐ of hoekgerichte entiteiten. Het merendeel van de appartementen richt zich zo veel mogelijk naar de centrale, groene ruimte.

Bron: Stadsbouwmeester Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners