Steenfabrieken Nelissen viert 90-jarig bestaan

Het Limburgse familiebedrijf Steenfabrieken Nelissen werd op 28 augustus negentig jaar. Steenfabrieken Nelissen heeft zich doorheen de jaren ontpopt tot een grote speler op de internationale markt. Met een omzet van 150 miljoen stenen per jaar hoopt het nog lang die rol van betekenis te kunnen spelen.
Zondag 28 augustus was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Steenfabrieken Nelissen. Het Limburgse familiebedrijf werd die dag namelijk negentig jaar. Steenfabrieken Nelissen heeft zich doorheen de jaren ontpopt tot een grote speler op de internationale markt. Met een omzet van 150 miljoen stenen per jaar hoopt het nog lang die rol van betekenis te kunnen spelen. Nelissen stuurde ons bij wijze van aankondiging volgende tekst.

Zondag 28 augustus was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Steenfabrieken Nelissen: alle medewerkers en hun familieleden waren die dag uitgenodigd om samen met de directie de negentigste verjaardag van het Limburgse bedrijf te vieren. Ook die dag heerste er, net zoals elke dag opnieuw, een warme familiale sfeer. Gaston Nelissen had eerder al van de feestsfeer mogen proeven: hij werd op woensdag 24 augustus, samen met een 300-tal andere ondernemers, gehuldigd door de VOKA. Hij kreeg hierbij een certificaat, overhandigd als erkenning voor de bijdrage van Nelissen aan de groei van welvaart in Limburg. Een unieke gebeurtenis, net zoals het 90-jarige bestaan van Nelissen, dé belevenis van het jaar. Terwijl iedereen nog nageniet van het feest, bedenken wij hoe wij ervoor kunnen zorgen dat deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbijgaat. Een one day happening is niet aan ons besteed, we willen geschiedenis schrijven!
Zo gezegd, zo gedaan. We reizen terug in de tijd. Jaartal: 1921. Het plateau van Kesselt staat er hartje zomer prachtig bij. De zon schijnt volop. De klei die zich hier bevindt lijkt uitermate geschikt voor het maken van handvormgevelstenen. Maar…welke rol speelt Alfons Nelissen hier dan in? De hoofdrol natuurlijk! Dankzij grootvader Nelissen zijn de Steenfabrieken Nelissen vanaf dat moment namelijk een feit. We reizen verder en merken al gauw dat de hitte plaats heeft moeten ruimen voor een ijskoude sneeuwbui. Dat betekent niet enkel dat het volop winter is, maar ook dat stenen bakken vanaf 1960 dankzij de tunneldrogerij niet meer seizoensgebonden is. Al gauw komen we in een stroomversnelling terecht: hoogtechnologisch geavanceerde computergestuurde baksteenovens, een nieuw machinepark en kwaliteitslabels doen hun intrede bij Nelissen.

We maken eventjes een tussenstop in de jaren negentig vooraleer terug te keren naar het regentijdperk (zomer 2011) en merken al gauw dat de productie van de gevelstenen bij Nelissen een Europees niveau van 100 miljoen bakstenen per jaar heeft bereikt. Dit Limburgse familiebedrijf, dat kwaliteit zeer hoog in het vaandel draagt, behaalt in die tijd ook het ISO 9001-certificaat, en men spreekt er intussen ook Duits, Engels, Italiaans en Spaans. Niet enkel omdat een taalcursus een ‘must’ is in die tijd, maar vooral omdat de landen waar deze talen gesproken worden belangrijke afzetgebieden geworden zijn. De toekomst zal uitwijzen of we Japans, Russisch en Zweeds op ons verlanglijstje zullen zetten om vlotter met onze klanten in die landen te kunnen communiceren.

Maar…vooraleer we vooruitblikken naar de toekomst, willen we graag terugblikken naar het verleden en samenvatten wat deze tijdreis ons heeft bijgebracht. Nelissen is 90 jaar geleden gestart als lokaal familiebedrijf en heeft zich vandaag de dag ontpopt tot een grote speler op de internationale markt met een omzet van 150 miljoen stenen. De ijzertoren van Diksmuide, de Basiliek van Koekelberg, het Shoppingcenter van Wijnegem, het Provinciehuis en de gevangenis van Hasselt, de Kaai in Hasselt, Stadsplein Genk, het stadion van Anderlecht, het Koning Boudewijnstadion: stuk voor stuk gebouwen die een eigen verhaal te vertellen hebben: het verhaal van Steenfabrieken Nelissen. Verleden. Heden. Toekomst.
Deel dit artikel:
Onze partners