Stel je kandidaat voor Gentse Monumentenprijs

In 2018 ging de Monumentenprijs naar de restauratie van dit winkelpand in de Zonnestraat door KARUUR architecten.

De Stad Gent reikt in december voor het eerst de driejaarlijkse Monumentenprijs uit. Die prijs bekroont projecten die gerestaureerd of herbestemd werden met bijzondere aandacht voor de erfgoedwaarde. Een project indienen kan nog tot 31 augustus 2022.

De Gentse Monumentenprijs werd in 2015 en 2018 ook al uitgereikt, toen door GVSALM (Gentse vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap en Monument). De editie van 2022 verloopt voor het eerst in nauwe samenwerking met de Stad Gent. Met de prijs wil de Stad het Gents erfgoed in de kijker zetten en tegelijk de eigenaars voor hun inspanningen belonen. Voor het eerst gaat het ook om een open oproep: iedereen kan gerealiseerde projecten indienen.

"Als kunststad heeft Gent een belangrijke architecturale uitstraling. Na de Architectuurprijs, waar hedendaagse verwezenlijkingen centraal stonden, besteedt de driejaarlijkse Gentse Monumentenprijs aandacht aan de kwalitatieve renovatie of restauratie van het historisch patrimonium door particulieren", zegt Filip Watteeuw, schepen van Stadsarcheologie en Monumentenzorg.

Eigenaars, architecten en aannemers kunnen nog tot 31 augustus een project indienen. Zowel beschermd als niet-beschermd erfgoed komt in aanmerking, en niet alleen gebouwen, maar ook historische tuinen, parken of pleinen kunnen meedingen. Een vakjury en een publieksjury kiezen elk een particuliere en een publieke winnaar. Op 1 december worden de winnaars bekendgemaakt.

De particuliere winnaar van de vakjury krijgt een geldprijs van 2.000 euro, de particuliere winnaar van de publieksjury ontvangt een prijs in natura. Publieke projecten doen mee voor de eer. Alle info vind je terug op deze website
Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners