Steun humanitair project DMOA architecten in Noord-Irak

DMOA architecten uit Heverlee trekt in mei naar Noord-Irak waar het een educatief centrum zal bouwen voor getraumatiseerde Jezedi-kinderen die teruggekeerd zijn uit IS-gevangenschap. Voor het project wordt gebruikgemaakt van de Maggie Shelter, een snel op te bouwen en toch duurzame tentconstructie die het bureau enkele jaren geleden ontwikkelde om kansarme kinderen wereldwijd onderwijs en medische zorgen te kunnen aanbieden. DMOA architecten verzamelt zelf de nodige fondsen bij Belgische bedrijven en is nog steeds op zoek naar nieuwe partners.

DMOA architecten uit Heverlee richtte enkele jaren geleden haar non-profitafdeling Maggie Program op, die ontstond vanuit een sociaal innovatieproject waarvoor het de Maggie Shelter ontwikkelde, een snel op te bouwen infrastructuur die eruit ziet als een tent, maar de eigenschappen heeft van een duurzaam gebouw, waaronder een levensduur van minstens vijftien jaar. Dat wordt bereikt door de wanden en het dak met behulp van lokale arbeiders te isoleren en op te vullen met lokale materialen zoals zand en zelfs plastic afval. Met haar humanitaire organisatie zet DMOA architecten de ‘Maggie's’ in om kansarme kinderen wereldwijd onderwijs en medische zorgen te kunnen aanbieden. Met de Maggie Shelter sleepte DMOA architecten vorig jaar een Belgian Building award in de wacht in de categorie Social Engagement, een jaar eerder was de tent op de Henry van de Velde Awards ook al goed voor de Design Solution Award in de categorie Life Quality.


“Duurzamere projecten nodig”

“In de politiek worden vluchtelingenkampen vaak gezien als ongewenst en ze hebben bijna altijd een tijdelijk karakter. Vaste constructies zijn doorgaans niet toegelaten of praktisch onhaalbaar. En toch tonen cijfers van UNHCR aan dat vluchtelingen gemiddeld twaalf jaar verblijven in een kamp en dus kwalitatieve gebouwen nodig hebben. Met onze Maggie Shelter, een low-cost, low-energy, low-weight en long-lasting infrastructuur die we samen met initiator Bart Peeters ontwikkelden, willen we daar iets aan veranderen”, zegt Benjamin Denef, zaakvoerder van DMOA architecten. “Met onze kleine humanitaire organisatie willen we bouwcriteria die voor ons in Europa inmiddels vanzelfsprekend zijn, introduceren in de sector van humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking, criteria zoals circulariteit, duurzaamheid, efficiëntie, zero footprint en smart decision tools. De Maggie Shelter is hiervoor ons speerpunt. Als kleine sociale innovator is samenwerken met grote actoren zoals onder meer UN, IFRC en MSF niet evident, dat is eerder weggelegd voor preferred suppliers en strategische partners. Met Maggie Program willen we onze innovatie bottom-up introduceren ten velde door samen te werken met kleine lokale ngo’s die specifiek nood hebben aan duurzame infrastructuur.”


Internaat in Kameroen

DMOA architecten verzamelt zelf de nodige fondsen bij Belgische bedrijven om de materialen van het project te financieren. Ze gaan zelf als vrijwilliger aan de slag voor de uitwerking van het project en de opbouw ter plaatse. Vorig jaar leverde DMOA architecten zo een internaat op voor 64 kinderen in Zuid-Kameroen, met een budget van 60.000 euro. “Vandersanden Group nam 50 procent van dat bedrag voor zijn rekening en ook heel wat andere Belgische bouwbedrijven en fabrikanten zoals bijvoorbeeld Reynaers steunden ons.”


120.000 euro

“Voor ons volgende project, een educatief centrum in Noord-Irak voor getraumatiseerde kinderen van Jezedi’s die teruggekeerd zijn uit IS-gevangenschap, zijn we nog volop op zoek naar sponsors. Het project is begroot op 120.000 euro aangezien we er te maken hebben met een veel complexer klimaat, waarin ook strenge winters voorkomen. De school zal worden afgewerkt met verwarming, verlichting, isolatie, sanitair en een keukentje. Ook deze keer kunnen we rekenen op Vandersanden Group, dat intekende voor 25 procent van de kosten. In totaal staat de teller vandaag op 60.000 euro raised funding, maar dat bedrag gaan we verdubbelen door verder intensief op zoek te gaan naar geïnteresseerde bedrijven. Er is bij elk project steeds een onmiddellijke impact voor de kinderen, maar het grote verschil met klassieke goede doelen is dat onze langetermijnmissie om duurzaamheid te introduceren in humanitaire hulp een veel grotere globale impact kan hebben. Aanzienlijke budgetten kunnen bespaard worden en op termijn kunnen dus veel meer mensen in nood worden geholpen. Operaties zullen ook ecologischer worden met een lagere CO2-footprint”, besluit Denef.

Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar benjamin@dmoa.be.

Wie meteen rechtstreeks wil bijdragen, kan dat hier doen: https://maggie-program.org/donate/.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage