StoTherm Brick: systeem voor gevelisolatie van Sto en Wienerberger

De noodzaak tot energie-efficiëntie van gebouwen word steeds groter, zowel om ecologische al om economische redenen. Op het gebied van renovatie is hier nog heel wat werk aan de winkel. Daarom besloten Sto, specialist op het gebied van na-isolatie met pleister, en Wienerberger, toonaangevend producent van gevelsteen, de handen in elkaar te slaan. Samen ontwikkelden zij de StoTherm Brick, een systeem voor na-isolatie van gevels waarbij door het gebruik van steenstrips het traditionele uiterlijk van gevelsteen bewaard blijft.
De noodzaak tot energie-efficiëntie van gebouwen word steeds groter, zowel om ecologische al om economische redenen. Op het gebied van renovatie is hier nog heel wat werk aan de winkel. Daarom besloten Sto, specialist op het gebied van na-isolatie met pleister, en Wienerberger, toonaangevend producent van gevelsteen, de handen in elkaar te slaan. Samen ontwikkelden zij de StoTherm Brick, een systeem voor na-isolatie van gevels waarbij door het gebruik van steenstrips het traditionele uiterlijk van gevelsteen bewaard blijft.Een project in Herentals, uitgevoerd met StoThermBrick.


Een oplossing voor 2,6 miljoen woningen

België wil dat vanaf 2020 alle nieuwbouwwoningen nulenergiewoningen zijn. Dit is een lovenswaardige doelstelling en een uitdaging op zich, maar hoe zit het met ons bestaande patrimonium? Van het totaal aantal woningen en appartementen in België is er 54% gebouwd voor 1960. Dit komt neer op zo'n 2,6 miljoen, vaak volledig ongeïsoleerde, wooneenheden. Eenvoudige ingrepen zoals dakisolatie en na-isolatie van de gevels zouden hier een enorme financiële én milieuwinst kunnen opleveren.


Waarom buitenisolatie?

Binnenisolatie is een interessante techniek voor een stedelijke omgeving en voor historische gebouwen waar niet aan de buitenzijde mag worden geraakt. Hierbij blijft echter het risico op koudebruggen, met bijhorende problematiek van condensatie en schimmelvorming.  Bij buitenisolatie is het veel eenvoudiger om koudebruggen te vermijden. Daarnaast blijft de temperatuur van de bestaande muren hoger, waardoor hun warmte-accumulerend vermogen kan benut worden. Bovendien worden deze, meestal dragende, gevels zo beschermd tegen de weersinvloeden.


    

StoTherm Brick heeft hetzelfde uitzicht als traditioneel metselwerk, maar is dunner en lichter.


Zoals gevelsteen, maar dunner

In België blijft de gevelsteen echter de populairste gevelbekleding, wat bij na-isolatie resulteert in grote muurdiktes en minder lichtinval door de ramen. Anderzijds laat het rooilijndecreet slechts een meerdikte van 14cm toe, waardoor uiteindelijk niet veel ruimte meer overblijft voor isolatie. Daarom besloten Sto en Wienerberger de handen in elkaar te slaan, met als resultaat de StoTherm Brick.

Dit is een innovatief systeem dat het uitzicht en de eigenschappen van traditioneel metselwerk combineert met optimale thermische prestaties. De na-isolatie van de gevel gebeurt met EPS, een wapeningslaag en vervolgens steenstrippen die op kleefmortel worden bevestigd. Eens bevestigd en opgevoegd, zijn de kant-en-klaar geleverde steenstrippen visueel niet meer te onderscheiden van een gevel in volledige keramische steen. Ze hebben ook vergelijkbare eigenschappen en kwaliteiten: het systeem is dampopen, duurzaam, vorstbestendig en heeft een goede thermische isolatiewaarde, net als een traditionele metselwerkgevel – maar dan dunner.Opbouw van het StoTherm Brick systeem.


De steenstrippen binnen het StoTherm Brick systeem zijn beschikbaar in een brede waaier aan formaten, kleuren en aspecten. Ze kunnen bovendien in diverse metselwerkverbanden verwerkt worden. De StoSilo- en machinetechnieken garanderen een propere en tijdsbesparende verwerking. Bovendien bieden Sto en Wienerberger waar nodig projectgebonden advies.

Deel dit artikel:
Onze partners