Studenten Thomas More bedenken toekomstperspectieven voor 't Grom

Negen maanden lang bedachten tweeëntwintig bachelorstudenten Interieurvorming en acht postgraduaatstudenten Space en Service Design van de Thomas More-hogeschool in Mechelen nieuwe en meer interactieve museumbelevingen voor het Mechelse Groentemuseum ’t Grom. Daarbij werden ze geholpen door onderzoekers en studenten Onderwijs en Toerisme en Recreatiemanagement. De resultaten worden nog tot 22 september 2020 gratis tentoongesteld in ’t Grom.

“Het museum van de groentestreek, 't Grom, wil zich na dertien jaar heruitvinden”, verduidelijkt Maarten Jacobs, directeur-conservator van ‘t Grom. “We daagden de opleidingen Space and Service Design en Interieurvormgeving van Thomas More uit om de erfgoedsite van de Midzelen, waar het museum zich bevindt, compleet te herdenken. Daarbij gaven we de studenten carte blanche om alle ideeën de vrije loop te laten.” 

De resultaten van het onderzoeksproces mogen er zijn. De studenten suggereerden onder meer een infopunt om de streek te voet of met de fiets te verkennen, een kinderlaboratorium om te experimenteren met groenten en Meeting Incentive Conference Event (MICE) ruimtes voor de (lokale) ondernemers. Maar ook workshopruimtes voor (hobby)koks die de lokale oogst willen leren kennen en ermee experimenteren, logeergelegenheden in authentieke kamers op de museumsite en kampeermogelijkheden tussen de oogst behoorden tot de ideeën. Als kers op de taart zijn de voorstellen toegankelijk voor alle doelgroepen.

“We vielen we van de ene verbazing in de andere”, zegt Jacobs over de ideeën van de bachelor- en postgraduaatstudenten. \"Vernieuwende voorstellen en kritische bedenkingen volgden elkaar in sneltempo op.” Nansi Van Geetsom, docente bij het internationale postgraduaat Space en Service Design, vond het onderzoeksproces dan weer een verrijkende ervaring. “Het coronavirus gooide flink wat roet in het eten, maar we leerden allemaal om flexibel te zijn. Iedereen werkte dapper online verder en bleef gemotiveerd deelnemen, bedenken en oplossen.”

Gratis tentoonstelling

Sinds 1 juli toont ’t Grom de ontwerpvoorstellen van de Thomas More-studenten in haar expogangen en buiten op haar terrein in de vorm van een gratis tentoonstelling. Op die manier kunnen ook stakeholders, bezoekers en vrijwilligers hun mening geven over de toekomst van het museum. De suggesties zijn ook online te bewonderen.

Het Mechelse Groentemuseum ’t Grom is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10 uur tot 16 uur en op zondag van 13 uur tot 17 uur. Maandag en zaterdag is het museum gesloten. 

Deel dit artikel:

Onze partners