Styfhals en Tab Architects versterken buurt met nieuw woonproject ANNA op Linkeroever

Dit najaar gaan op Linkeroever de werkzaamheden aan het nieuwe woonproject ANNA van start. CAAAP nam Styfhals Architecten en Tab Architects onder de arm voor het ontwerp van dit project dat een mix van woningen, appartementen en een gloednieuw buurtcentrum omvat. De buitenruimtes zijn ontworpen door Atelier Arne Deruyter

 In een rustige buurt op Linkeroever, rond een collectieve binnentuin verrijzen binnenkort 6 gezinswoningen en 42 appartementen, een buurtcentrum en een gebouw met 12 studio’s gericht op begeleid zelfstandig wonen. ANNA biedt een mix van verschillende woontypes, gericht op diverse bewoners. Zo is er keuze uit appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en stadswoningen met  3 slaapkamers.

 

Twee hoofdvolumes

Het project bestaat uit twee hoofdvolumes die zich in de omgeving schrijven door hun morfologie en schaal. Door de verwante materialisatie en de rigide gevelarchitectuur is het ontwerp leesbaar als één geheel. Het spel met een beperkt type gevelopeningen straalt rust en eenvoud uit.

“De belangrijkste uitdaging bestond uit het gevarieerde programma; een appartement met diverse typologieën, grondgebonden woningen, studio’s voor begeleid wonen en een buurtcentrum. Dit in een omgeving waar het statuut van de publieke ruimte soms moeilijk leesbaar was en overmaats aanvoelde. Met de inplanting van de massieve volumes werd gezocht naar een manier om de site en het programma te organiseren. Deze massiviteit wordt benadrukt door de dieperliggende raampartijen en het beperkt aantal type gevelopeningen”, klinkt het bij Styfhals Architecten.

De doordachte keuze van materialisatie geeft een eigentijds antwoord op het klassieke kleurenpallet, hierdoor straalt het project herkenbaarheid en eigenheid uit. Het project krijgt zo een sterke eigen identiteit die tegelijk ook behoort tot de buurt.


Buitenruimtes 

Het orthogonale karakter van de omgeving inspireert en creëert een strokenpatroon op het terrein. Dit wordt ingezet om duidelijk te onderscheiden buitenruimtes te creëren, elk met hun eigen statuut. Een collectieve tuinstrook als ruimte voor passage en ontmoeting, de binnentuin als oase van rust en groen voor de appartementen, het private woonerf als doorwaadbare plek en scheiding tussen de woningenrij en de appartementen en de tuinen als private buitenruimte voor de woningen.

 

Buurtproject

Met de ontwikkeling van de site wordt het aanwezig buurtnetwerk versterkt en verder opgeladen. Zo wordt er een buurtcentrum voorzien en zijn er in het project studio’s voor het begeleid wonen van personen met een beperking. Het project vormt geen eiland maar wordt onderdeel van de grotere omgeving.

ANNA is een samenwerking tussen CAAAP als projectontwikkelaar en VZW Parochiale Werken Sint-Anna-ten-Drieën als publiek-private partner. “We hebben zo goed mogelijk geluisterd naar de noden van de buurt. Daarom voorziet het project, op vraag van de vele verenigingen, naast woningen en appartementen ook een gloednieuw buurtcentrum. Dit centrum zal het gemeenschapsleven stimuleren en een verregaande samenwerking opbouwen met Katrinahof. We zijn in zee gegaan met projectontwikkelaar CAAAP om iets te realiseren dat het hier nog mooier en levendiger zal maken,” vertelt Jan Van Noten, voorzitter van het huidige buurtcentrum Sint-Anneke, die het nieuwe centrum zal uitbaten.

Bron: Styfhals Architecten
Deel dit artikel:

Onze partners