Tarkett en Ragn-Sells werken samen aan koolstofnegatieve vinylvloeren

Tarkett en het Zweedse milieubedrijf Ragn-Sells, hebben afgelopen oktober een samenwerking aangekondigd met als doel om tegen 2025 koolstofnegatieve minerale vulstoffen voor vinylvloeren te ontwikkelen. Het calcium wordt gewonnen uit asbergen in Estland. Het calciumcarbonaat wordt geproduceerd met behulp van koolstofcaptatie.

Recyclage én koolstofcaptatie

In de afgelopen 50 jaar heeft Estland olieschaliegesteente verbrand om energie op te wekken. Als gevolg daarvan is meer dan 600 miljoen ton olieschalie-as in de natuur geloosd. Ragn-Sells heeft een gepatenteerde oplossing ontwikkeld om as om te zetten in nuttige minerale vulstoffen met behulp van koolstofcaptatie. Honderdduizenden tonnen minerale vulstoffen, voornamelijk calciumcarbonaat, worden jaarlijks door Tarkett gebruikt voor hun vloerbekledingen uit vinyl.

Het calciumcarbonaat dat momenteel door Tarkett wordt gebruikt, is al koolstofneutraal (0.006 kgCO2eq per kg). Met het calciumcarbonaat dat door Ragn-Sells wordt geproduceerd, zal een koolstofnegatieve voetafdruk (-0.4 kgCO2eq per kg) worden gegenereerd. Het partnerschap met Ragn-Sells zal bijdragen aan de verwezenlijking van Tarkett's doelstelling voor 2030 om 30% gerecycleerd materiaal te gebruiken voor zijn grondstoffen, waardoor de CO2-voetafdruk van het bedrijf uiteindelijk zal afnemen.

 

Kringlopen sluiten betekent een win-win voor iedereen

Volgens Pär Larshans, de directuur duurzaamheid bij Ragn-Sells, wil het bedrijf zich inzetten om meer grondstoffen terug in de kringloop te brengen. Om deze materiaalkringlopen te sluiten, moet er worden samengewerkt met andere belanghebbenden in de waardeketen.

Tarkett is voor hen een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat hun visie en inzet deelt. Voor Tarkett maakt dit project het mogelijk om vloeren te produceren met grondstoffen die bijdragen aan de sanering van het leefmilieu in Estland, en tegelijkertijd koolstof op te vangen. Als gevolg hiervan zullen de vinylvloeren een lagere koolstofvoetafdruk hebben en een grotere hoeveelheid gerecycleerd materiaal bevatten.

Volgens Arnaud Marquis, Chief Sustainability Officer bij Tarkett, is dit precies het soort innovatieve en robuuste partnerschap dat  de weg zal vrijmaken voor een circulaire en koolstofneutrale samenleving.

Bron: Tarkett
Deel dit artikel:
Onze partners