Tarkett introduceert milieuvriendelijke modulaire vloerbedekking

Tarkett, marktleider in vloerinnovaties, introduceert de revolutionaire iD Revolution: de eerste harde modulaire vloerbekleding die een Cradle-to-Cradle® Gold-certificaat heeft. Deze innovatieve en duurzame collectie bestaat voor meer dan 80 procent uit gerecycleerde, minerale en bio-based materialen en is zelf 100 procent recycleerbaar.

Hergebruikt polymeer

Bij de productie van de nieuwe collectie wordt polymeer behandeld die wordt teruggewonnen uit afgedankte voertuigen of uit veiligheidsglas van gebouwen. Het gerecycleerde polymeer wordt vervolgens geïntegreerd in de iD Revolution. De productformule bevat 24 procent gerecycleerd PVB (Polyvinylbutyral), 11 procent bioplastic en 49 procent kalk, een mineraal dat in de natuur in overvloed aanwezig is. Bovendien respecteert ook het productieproces de aarde: bijna al het water dat tijdens de productie wordt gebruikt, is gerecycleerd.

Daarnaast is de helft van de benodigde elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen. De resterende helft wordt dan weer gecompenseerd door middel van carbon credits via een project dat de biodiversiteit in het Peruaanse Amazoneregenwoud ondersteunt. De tegels en planken zijn behandeld met Tarkett's TopClean XP™-oppervlaktebescherming en leveren dezelfde hoge kwaliteit als de andere modulaire vinylvloercollecties van Tarkett. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te onderhouden en bieden ze extra weerstand tegen slijtage, krassen en vlekken.

 

Cradle-to-Cradle®

"Met iD Revolution komen we tegemoet aan de behoeften van onze klanten die op zoek zijn naar alternatieven voor PVC in de categorie modulaire vloeren. Geheel in lijn met onze duurzaamheidsvisie, hebben we onszelf uitgedaagd om de grenzen binnen de markt te verleggen en de eerste milieuvriendelijke modulaire vloer met Cradle-to-Cradle® Gold-certificaat te creëren,” zegt Ralph Jorissen, vice president van Tarkett Benelux.

“Dit laat zien dat wij ernaar streven om producten te ontwikkelen die aangename ruimtes creëren, maar tegelijk het natuurlijke kapitaal van de planeet respecteren. Met dit regeneratieve product zetten we samen met onze klanten een stap verder in de richting van ‘closing the loop’.”

iD Revolution is zelf 100 procent recycleerbaar en kan dankzij ReStart®, het terugnameprogramma van Tarkett, worden hergebruikt aan het einde van de levensduur. De tegels en planken van iD Revolution worden verzameld en teruggestuurd naar de productielocatie om daar te verwerken tot een nieuw product. Hiermee is iD Revolution de eerste Cradle-to-Cradle® Gold-gecertificeerde modulaire vloerbedekking.

 

NESTO

Met zijn verschillende collecties laat Tarkett al duidelijk zien dat milieu hoog in het vaandel wordt gedragen, maar Tarkett zet nog een extra beentje bij en zet zich in voor het Luxemburgse NESTO-project. NESTO is een gebouw in Wiltz met zes appartementen waarbij circulaire economie centraal staat.

Concreet wil dat zeggen dat als de gebruikte materialen aan het einde zijn van hun levens- of gebruiksduur, ze worden verwerkt in een nieuw project. Zowel iD Revolution als Cementi Click (minerale collectie) van Tarkett werden onder andere gebruikt voor de realisatie van NESTO.

Het project is zodanig opgezet dat het welzijn van de bewoners vooropstaat, terwijl tegelijkertijd natuurlijke grondstoffen worden gerespecteerd. Daarmee voegt Tarkett de daad bij het woord; ‘Doing good. Together’. Een gezonde, duurzame levensstijl stimuleren in samenwerking met de juiste partners om zo de uitdagingen van duurzame ontwikkeling het hoofd te bieden.

Bron: Tarkett
Deel dit artikel:
Onze partners