Tata Steel Colorcoat® voldoet aan nieuwe EN 10169-normen

Nu de EN 10169-normen veranderen, waarbij wederom de nadruk wordt gelegd op het belang van uv- en corrosiebestendigheid, is Tata Steel verheugd te kunnen aankondigen dat de Colorcoat Prisma® en Colorcoat HPS200 Ultra® voorgelakt-staalproducten blijven voldoen aan enkele van de hoogst mogelijke classificaties.

De normen voor EN 10169 dicteren de prestatie-eisen voor voorgelakt staal, waaronder de uv- en corrosiebestendigheid, waarbij de nieuwe normen voor 2022 de grootste verschuiving in de prestaties van deze productcategorie sinds vele jaren betekenen.

Tata Steel is verheugd te kunnen aankondigen dat zowel de Colorcoat Prisma® als de Colorcoat HPS200 Ultra® voorgelakt-staalproducten de eisen van RC5+ volgens EN 10169 overtreffen, wat betekent dat ze een uitstekende corrosiebestendigheid hebben.

corrosiebestendigheid

Deze nieuwe RC5+-categorie is de hoogste classificatie die beschikbaar is voor corrosiebestendigheid, waarbij producten die aan dit prestatieniveau voldoen gedurende minimaal vier jaar uitgebreide verweringstests op een C5-blootstellingslocatie met bevredigende resultaten moeten ondergaan, dit wil zeggen: bestendigheid tegen blaarvorming, beschadiging van de coating en afbladderen van de rand van minder dan 2 mm.

Monsters van Colorcoat Prisma® en Colorcoat HPS200 Ultra® werden blootgesteld aan de extreme weersomstandigheden van Brest, aan de westkust van Frankrijk, om de corrosiebestendigheid te beoordelen.  Voor beide producten wordt gebruik gemaakt van de Galvalloy metallische deklaag, die essentieel is voor de uitzonderlijke eigenschappen.

Bovendien heeft Colorcoat Prisma® van Tata Steel, een 3-laags voorgelakt-staalproduct dat in de sector bekend staat om zijn superieure esthetiek, niet alleen bewezen corrosiebestendig te zijn, maar ook de eisen van Ruv5 te overtreffen, overeenkomstig EN 10169. De Ruv5-categorie, die ook nieuw is voor 2022, is nu de hoogst mogelijke classificatie voor uv-bestendigheid. Om dit te bereiken moeten de producten minimaal 4 jaar op een uv-blootstellingslocatie verweren, met bevredigende resultaten op het gebied van kleur- en glansbehoud. In EN 10169 is bepaald dat voor een Ruv5-classificatie het percentage glansbehoud na elke test groter dan 80% moet zijn en de mate van kleurverandering minder dan 3 DE mag bedragen na blootstelling aan natuurlijke verwering. 

meer duurzame voordelen

Dr. Peter Barker, Manager New Product Development bij Tata Steel, zei het volgende over de prestatie: "Het merk Colorcoat® staat al lang synoniem voor het leveren van duurzaam voorgelakt staal van hoge kwaliteit aan de bouwsector. Nu we voldoen aan RC5+ en Ruv5 voor Colorcoat Prisma® (het Metallics-, Solids-, Matts- en Elements-assortiment) en RC5+ en Ruv4 voor Colorcoat HPS200 Ultra®, kunnen onze klanten erop blijven vertrouwen dat ze producten krijgen die voldoen aan de hoogste prestatieniveaus voor hun project." 

"Door producten van het merk Colorcoat® te kiezen kunnen architecten, bestekschrijvers, aannemers en projectontwikkelaars er zeker van zijn dat hun gebouw een lange levensduur heeft, goed bestand is tegen de elementen en er nog vele jaren goed uitziet. In het streven naar koolstofarmere gebouwen kan een duurzamer product uiteindelijk meer duurzame voordelen opleveren in de gebruiksfase van een project."

De in het Verenigd Koninkrijk vervaardigde Colorcoat® voorgelakt-staalproducten zijn gecertificeerd volgens de BES 6001 Responsible Sourcing Standard en ondersteunen zowel BREEAM- als LEED-certificering.

Deel dit artikel:
Onze partners