Technische column (Peter Meert, Green Consulting): "De twee grootste luchtlekken in een gezinswoning"

"Een luchtdichte woning is niet alleen interessant om een lager E-peil te bekomen, maar is zeker zo belangrijk om een goede werking van het ventilatiesysteem te bekomen en om schade aan de isolatie te vermijden," stelt Peter Meert van Green Consulting. Het is dus in ieders belang om naast goed te isoleren, ook voldoende luchtdicht te isoleren, vindt hij. Maar welke zijn nu de grootste luchtlekken in een woning? 

"Indien de woning zo lek is als een zeef, zullen alle ruimtes niet altijd voldoende geventileerd zijn en zal het ventilatiesysteem niet zijn vooropgestelde rendement kunnen halen. De grootste luchtlekken in een woning zijn de volgende: het hellende dak en de garagepoort.

 

Het hellende dak

Bij veel nieuwe woningen wordt onvoldoende aandacht besteed aan het correct plaatsen van het dampscherm op zolder. In sommige gevallen is er zelfs geen sprake van een dampscherm of sluit dit niet aan op de muur en de zoldervloer.  Een correct geplaatst dampscherm zal ook schade in de isolatie uitsluiten. Zo kan men vermijden dat warme vochtige lucht, die in de leefruimtes aanwezig is, in de isolatie zal condenseren. Een woning met een plat dak scoort daarom qua luchtdichtheid steevast opmerkelijk beter dan een woning met een hellend dak.  

 

Garagepoort

Het andere grote luchtlek is de aansluiting van het frame van de garagepoort op de muurisolatie. Dit zou een luchtdichte en geïsoleerde verbinding moeten zijn. Een mogelijke oplossing is de ruimte ertussen opspuiten met PU-schuim. Een andere optie is een dampscherm  kleven tot op het frame van de garagepoort. Een derde oplossing: houd de garage uit het beschermde volume of plaats een carport.

 

Conclusie

Indien men deze twee grote luchtlekken correct kan afwerken of vermijden, is een n50 van 3 of lager zeker haalbaar."

Onze partners

GAimage