Tentoonstelling de Turnhoutse School - Huiselijk Modernisme

Het Vlaamse architectuurcentrum AR-TUR, CASA Vertigo van de faculteit Bouwkunde en het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen organiseren de tentoonstelling  'de Turnhoutse School - Huiselijk Modernisme'. Van 28 augustus tot 9 september is het werk van de Turnhoutse architecten Paul Neefs , Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz te bezichtigen in de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven.

De laatste modernisten

In de jaren 60 behoorde de architectuur van Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz tot de beste in Vlaanderen. Hun werk is bekend onder de naam de Turnhoutse School. De architecten combineerden bijzondere modernistische architectuur met huiselijke en warme interieurs op maat van de bewoners. In Antwerpen leidden ze toekomstige generaties architecten op als docenten en brachten dezen aandacht voor het metier en materialisatie bij. De architecten van de Turnhoutse School geloofden in een combinatie van gedurfd en degelijk. De architectuur van deze laatste echte modernisten is ook vandaag nog actueel; veel Vlaamse architecten zijn nu nog beïnvloed door hun werk.

Terug naar de bron

De tentoonstelling grijpt terug naar de bron: de radicale alledaagse woningen van de Turnhoutse School. Bezoekers krijgen er onder andere ontwerpen voor achttien woonhuizen te zien, waarvan zes van elk architectenbureau. Ook tentoongesteld zijn plannen voor sociale woonwijken, reproducties van originele plannen uit de archieven van de architecten en van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, foto's van Lander Loeckx en maquettes van de studenten van de Universiteit van Antwerpen. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de documentaire van Terenja Van Dijk: Huiselijk Modernisme. De tentoonstelling krijgt financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid - Kunsten en Erfgoed.

Architect Koen Van Bockstal van BULK architecten kreeg les van zowel Paul Schellekens, Paul Neefs als Lou Jansen. Tijdens een lezing op 9 september 2014 vertelt hij over de invloed die de Turnhoutse school had op zijn werk en dat van andere Vlaamse architecten.

Praktisch en extra's

De tentoonstelling vindt plaats van 28 augustus tot 9 september 2014, van maandag tot vrijdag tussen 8u00 en 18u00 in gebouw Vertigo van de Technische Universiteit Eindhoven. De toegang is gratis. Op 9 september om 19u00 geeft Koen Van Bockstal bovenvermelde lezing. Bij de tentoonstelling hoort een boek van Yves De Bont en Francis Strauven: Architectuur in de golden sixties - De Turnoutse School. Hierin vertelen de auteurs verhalen van de architecten en hun gebouwen. Bovendien bevat het boek meer dan 500 afbeeldingen. De documentaire van Terenja van Dijk is ook verkrijgbaar op DVD.

Deel dit artikel:
Onze partners