BOEK. Pastoor van Arskerk Den Haag - een tijdloze sacrale ruimte van de hand van Aldo van Eyck | Francis Strauven

In het boek "Pastoor van Arskerk Den Haag - een tijdloze sacrale ruimte van de hand van Aldo van Eyck" onderzoekt architectuurhistoricus Francis Strauven het ontwerp van deze kerk en het gedachtegoed van de Nederlandse architect Aldo van Eyck. Het boek biedt inzicht in de tijd waarin het ontwerp ontstond en de uitdagingen waarmee Van Eyck te maken had. Op 28 mei stelt Francis Strauven zijn boek voor in de Pastoor van Arskerk zelf.

Strauven begint met het verhaal van Van Eyck, een ongelovige architect die de opdracht kreeg om een katholieke kerk te ontwerpen in Den Haag, terwijl hij tegelijkertijd werkte aan een protestantse kerk in Driebergen. Hoewel de protestantse kerk meer aandacht kreeg, betoogt Strauven dat de Haagse kerk een eigen betekenis en belang heeft.

Het boek neemt de lezer mee op een boeiende wandeling door het gebouw, waarbij gedetailleerde beschrijvingen en foto's worden gebruikt om de vernieuwingen in het ontwerp te laten zien en het diepe begrip van de veranderende katholieke belevingswereld te benadrukken. Van Eyck combineerde typologische vernieuwingen met de veranderingen die plaatsvonden door het Tweede Vaticaans Concilie, zoals het gebruik van de volkstaal tijdens de misvieringen en een directere betrokkenheid van de priester bij de kerkgangers.

Hoewel Van Eyck inspiratie putte uit Europese kerkbouw, bracht hij ook belangrijke veranderingen aan in het traditionele kerkontwerp. De kerk heeft een gesloten volume met verschillende ophogingen en een doorgang genaamd de "via sacra", die niet naar het altaar leidt, maar erlangs loopt en fungeert als een route van binnenkomst naar uitgang langs devotieplekken. Het spel van licht en zichtlijnen in de ruimte nodigt uit tot contemplatie.

Strauven onderzoekt ook de evolutie van het ontwerp aan de hand van voorontwerpen en bestektekeningen, en belicht de receptiegeschiedenis van het gebouw. Ondanks de terugval van de katholieke geloofsgemeenschap in Den Haag kon het gebouw gelukkig worden behouden als waardevol erfgoed.

 

Pastoor van Arskerk Den Haag – een tijdloze sacrale ruimte van de hand van Aldo van Eyck, Francis Strauven, 2022. Een uitgave van ACP Brussel en de Van Eyck Stichting, Loenen aan de Vecht. ISBN 9789464664607. Meer info over de boekpresentatie op 28 mei vind je hier.

Deel dit artikel:

Onze partners