The Wings: perfecte balans tussen werk en welzijn (assar architects)

Een nieuwe standaard zetten in het internationale kantoordistrict van Brussels Airport is geen eenvoudige opgave, maar met The Wings verrijst er tegen 2023 een baanbrekende ontwikkeling die deze steile ambitie met glans lijkt te kunnen waarmaken. Het bouwprogramma oogt alvast indrukwekkend: kantoorruimte, een hotel, een fitnesscentrum, restaurants én coworkingfaciliteiten, verdeeld over vier ‘kwadranten’ met een totaaloppervlakte van 51.400 m². Bovendien kan het complex pronken met een BREEAM Excellent-, een WELL Gold- én een DGNB Gold-certificaat, een primeur voor ons land.

Ghelamco heeft een patent op grensverleggende ontwikkelingen met een gedurfde architectuur. The Wings past helemaal in dit plaatje, want het project brengt werk en welzijn perfect in evenwicht op een triple-A-locatie. De site is gelegen in Diegem, op een strategisch knooppunt nabij de luchthaven, de Brusselse Ring en een aantal belangrijke verkeerswisselaars. Het gebouw zoekt aansluiting bij die specifieke context en biedt plaats aan hoogwaardige kantoor- en verblijfsfuncties, inclusief de bijbehorende parkeervoorzieningen. Zo zal EY Belgium er zijn nieuwe hoofdkwartier onderbrengen, inclusief een eigen businesscenter, een bedrijfsrestaurant en een parking met zeshonderd plaatsen. Andere blikvangers in het bouwprogramma zijn een luxueus hotel met 250 kamers en een internationale coworkingspace voor expats. De resterende ruimte is voorbehouden voor een groot atrium en een gemeenschappelijk auditorium, die samen de kern van het complex vormen.

 

Twee assen, vier kwadranten

Ook in vorm en omvang zoekt het project aansluiting bij de omgeving. Zowel de korrelgrootte van het omliggende weefsel als de uitgestrekte landschappelijke schaal van de nabijgelegen verkeersinfrastructuur weerspiegelen zich in het ontwerp. "Er wordt dankbaar ingespeeld op de dubbele ontsluiting van de site, zowel via de Culliganlaan als de Kouterveldstraat”, aldus assar architects. “The Wings is opgedeeld in vier kwadranten met variërende bouwhoogtes – twee kantoorvolumes, de coworkingspace en het hotel – die georganiseerd zijn rond een orthogonaal assenstelsel. Het niveauverschil op de site, dat maar liefst 9 meter bedraagt tussen de hoofdtoegangen in de Culliganlaan en de Kouterveldstraat (goed voor twee bouwlagen), vertaalt zich in een dwarse groene glooiing, terwijl de langsas een ‘binnenstraat’ met collectieve functies herbergt en beide toegangswegen met elkaar verbindt. De kwadranten vormen in de basis één geheel, maar nemen op elke verdieping af in oppervlakte, waardoor er extra ruimte ontstaat voor licht en groen. De specifieke oriëntatie en trapsgewijze opbouw met daktuinen en -terrassen creëren een overvloed aan zichten, ervaringen en herkenbare 'eigen' plekken. Zo ontstaat er een doorwaadbaar complex dat een optimaal antwoord biedt op het natuurlijke reliëf van het terrein en de schaal van de bebouwing in de nabije omgeving.”

 

Holistische duurzaamheidsbenadering

Hoe kantoor-, hotel- en restaurantfuncties uitbouwen binnen een koolstofneutraal ecosysteem? Dat was het volgende vraagstuk dat assar architects moest zien op te lossen in de ontwerpfase van dit vooruitstrevende project. Ghelamco wilde van The Wings immers de eerste gecertificeerde CO2- en energieneutrale kantooromgeving in België maken. “Er is geopteerd voor een holistische duurzaamheidsbenadering, met de bedoeling om een voorbeeldig ecosysteem voor de komende decennia te creëren”, leggen de architecten uit. “Het gebouw wekt zelf de energie op die nodig is voor alle interne activiteiten en voorzieningen, zonder ook maar enige fossiele brandstof te verbruiken. Daarnaast wordt er tot 420.000 liter regenwater opgevangen met het oog op sanitair hergebruik en tuinonderhoud, waarbij de intensieve groendaken en twee grote wadi’s als belangrijke buffer fungeren. Dit alles leverde het project een drievoudige certificering op: BREEAM Excellent, WELL Gold en DGNB Gold.” Daarnaast is The Wings uiteraard ook een lust voor het oog dankzij de organische vormgeving. “De gevels hebben afgeronde hoeken en bestaan voornamelijk uit glas en horizontale geledingen in een voorgevormd lichtgrijs plaatmateriaal. ’s Nachts worden de contouren van het gebouw subtiel uitgelicht door middel van ledlijnen aan de onderzijde van de terrassen. In combinatie met het vele groen op de site zal dit The Wings een unieke aanblik geven.”

Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage