Tivoli GreenCity officieel ingehuldigd

Tivoli GreenCity, de ecologische wijk in Laken, is zopas officieel ingehuldigd door citydev.brussels, de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), Parbam en hun partners. Het ambitieuze project werd in 2018 reeds bekroond met een Publica Award en Sustainable Building Award. Het project werd volledig ontworpen door de tijdelijke vereniging Adriana (CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole) i.s.m. boydens engineering.

De teams die het voormalige verlaten industrieterrein van 4,5 hectare nieuw leven moesten inblazen, begonnen aan het huzarenstukje in 2016. Dat was de start van een avontuur dat uitmondde in de bouw van een nieuwe wijk tussen de Molenbeeksestraat, de de Wautierstraat, de Tivolistraat, de Claessensstraat en de Dieudonné Lefèvrestraat.

De wijk omvat 397 woningen, nieuwe wegen, twee crèches, winkels en een plein van 20 are. citydev.brussels verkocht de 271 middelgrote woningen en de BGHM verwierf de 126 sociale woningen voor rekening van de Lakense Haard, die ze zal beheren. De bewoners van Tivoli GreenCity zullen gemoedelijke ruimten en tuinen binnenin de huizenblokken delen. In elk gebouw zijn er ook moestuinen en ontspanningsruimten voorzien. De eerste bewoners namen er onlangs hun intrek.

Tivoli GreenCity wil een voorbeeldwijk zijn op het vlak van duurzame ontwikkeling, sociale en functionele gemengdheid en integratie in een dichte, gemengde stadsomgeving. Tijdens deze officiële inhuldiging zei Wim Straetmans, CEO van Kairos, dat Tivoli GreenCity goed in de running is om het meest duurzame project ter wereld te worden volgens de BREEAM - certificatie. 

Een goed resources- en energiebeheer is een van de hoekstenen van het project. Alle gebouwen zijn passief en minstens 35 % van de woningen voldoet aan de nulenergienorm. Warmte-krachtkoppeling, fotovoltaïsche panelen, grijswaterbehandeling en een stadsverwarmingsnet houden de ecologische voetafdruk van de nieuwe wijk zo klein mogelijk.

Het economische deel van het project, greenbizz.brussels, opende al in april 2016 de deuren. Daar is een incubator gevestigd voor bedrijven en start-ups met groene, duurzame of milieuprojecten.

"Tivoli GreenCity weerspiegelt de corebusiness van citydev.brussels. We hebben een nieuwe wijk gecreëerd die past in haar stedelijke omgeving en die harmonieus samengaat met de productieactiviteiten van greenbizz.brussels. Dit in vele opzichten duurzame project zet ook in op sociale gemengdheid en omvat openbare voorzieningen met een plein, twee crèches en winkels", aldus Antoine de Borman, voorzitter van citydev.brussels. “Bovendien ligt dit project in het kanaalgebied, een prioriteit van de Brusselse regering", aldus Julien Meganck, afgevaardigd bestuurder.

“Voor de Stad Brussel is het Tivoliproject het perfecte voorbeeld van waar we met onze wijken naartoe willen: woningen omringd door collectieve voorzieningen zoals crèches, scholen, buurtwinkels, openbaar vervoer ... Voor dit project is er steeds vlot samengewerkt met het gewest”, besluit Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners