Toekomstgerichte stadsverdichting met hoogteaccent (PCp Architects)

Het centrum van Beringen onderging de voorbije twee jaar een ware metamorfose. De collegesite is omgetoverd tot een gloednieuw stadhuis, de bibliotheek is uitgebreid en de markt heraangelegd. Bovendien werd de voormalige rijkswachtkazerne getransformeerd tot een residentieel geheel met zeventig wooneenheden, gelijkvloerse kantoor- en handelsruimtes en een groen binnenplein. Kers op de taart is een fraaie toren met een dynamische vormentaal, die sterk in het oog springt en zo de toegang tot de vernieuwde stadskern markeert.

Het verhaal van dit bijzondere nieuwbouwproject, dat werd omgedoopt tot ‘B-Blocks’, begon toen projectontwikkelaar Herman Sauwens de rijkswachtsite overkocht van de Regie der Gebouwen met zijn vennootschap ZIBC. Na jaren van overleg met het stadsbestuur en administratief gepingpong ontstond het idee om er een toekomstgerichte woonontwikkeling te realiseren. Een kolfje naar de hand van Teide Projects, dat samen met PCp Architects een ijzersterk concept uitwerkte, gebaseerd op toekomstgerichte stadsverdichting. “Het masterplan voor de stedenbouwkundige herinrichting van de Beringse stadskern voorzag in de realisatie van een vijftal torenvolumes, naar het voorbeeld van San Gimigniano in Toscane. Ons projectgebied – de zone tussen de Koerselsesteenweg en de Sint-Catharinastraat – kreeg een van die torens toegewezen, al moesten we hem wel verdienen door middel van fraaie architectuur”, vertelt Filip Rommens, partner bij Teide Projects.

 

Eyecatcher met bijzondere vormentaal

B-Blocks bestaat uit zeven gebouwen, die samen plaats bieden aan 65 appartementen met oppervlaktes van 66 tot 113 m² en vijf eengezinswoningen met een gemiddelde woonoppervlakte van 120 m². Aangezien de toren aan de Koerselsesteenweg de eyecatcher van het project moest zijn, kreeg hij een bijzondere vormentaal. “De toren (blok 3) herbergt zeventien appartementen en een gelijkvloerse handelsruimte. Hij telt negen bouwlagen, die zich subtiel schranken ten opzichte van elkaar. In combinatie met de horizontale geleding en afgeronde hoeken van de verschillende vloerniveaus leidde dit tot een vloeiende, dynamische uitstraling. Qua gevelafwerking hebben we geopteerd voor een mix van witte buitenbepleistering en verticale steenstrips”, legt Filip Rommens uit.

 

Eenheid in verscheidenheid

Deze karakteristieke vormentaal keert terug in het aanpalende woongebouw met twaalf appartementen (blok 2). Daarnaast bevinden zich de gerenoveerde rijkswachtwoningen (blok 1), die voortaan plaats bieden aan tien appartementen. “Aangezien de voorgevel deel uitmaakt van een beschermd dorpszicht, hebben we hem behouden”, zegt Filip Rommens. “De zijkanten zijn opnieuw opgemetst met oranjerode recuperatiestenen en de gesloten geveldelen aan de achterzijde zijn gerealiseerd in bijpassende nieuwe bakstenen. Een schakelvolume met grondgebonden kantoorruimte, dat qua look-and-feel opnieuw aansluit bij de toren, legt de link met vijf eengezinswoningen (W1-5) die in de plaats van de voormalige rijkswachtkazerne kwamen. Tot slot zijn er aan de kant van de Sint-Catharinastraat nog twee urban villa’s met respectievelijk twaalf appartementen (blok 4) en veertien appartementen (blok 5) opgetrokken. De gevels van de eengezinswoningen en de urban villa’s zijn bekleed met horizontale gevelstenen. Qua materialisatie is er dus sprake van eenheid in verscheidenheid.”

 

Blauwdruk voor stadsverdichting

Een andere troef van B-Blocks is dat de gebouwen gegroepeerd zijn rond een semipubliek binnenplein, dat een ‘trage verbinding’ tussen de drukke Koerselsesteenweg en het centrum garandeert. Inheemse beplanting, een oude eik en een wadi creëren een groene oase in het hart van de stad. “Alle woonvolumes zijn geënt op het autovrije binnenplein, dat is aangelegd boven op een ondergrondse parking. De bewoners boeten dus niet in aan rust en ruimtegevoel, hoewel er wel degelijk sprake is van verdichting. Daarnaast bevorderen ook de groendaken op de lagere nieuwbouwblokken het zicht. Samen met de wadi fungeren ze tevens als regenwaterbuffer”, vertelt Filip Rommens. “Als ontwikkelaar trachten we ons steeds in te leven in de situatie van bewoners en eindgebruiker. Vandaar dat we erg veel aandacht hebben besteed aan ruimtelijke indeling, natuurlijke lichtinval en andere specifieke details. De toren is bijvoorbeeld zo gepositioneerd dat de schaduw niet op het binnenplein landt. Dit alles maakt van B-Blocks een blauwdruk voor toekomstgerichte stadsverdichting. Ons concept slaat in ieder geval aan, want de reacties van bewoners en omwonenden zijn lovend!”

Deel dit artikel:
Onze partners