Traditionele gevel gewikkeld in een witte sluier

Met de opvallende inzending voor huisvestingsmaatschappij 'Ons onderdak' won architectenatelier Vyvey & partners de ontwerpwedstrijd voor een appartementencomplex in het Belgische Ieper. Het project is een bijzondere combinatie van drie tinten grijze baksteen en witte, soms golvende, ROCKPANEL platen. 

Een ontwerp dat eenheid creëert

Ondanks de moderne uitstraling, past het gebouw goed tussen de andere woningen. Dat was volgens Jan Vyvey ook het uitgangspunt van de ontwerpers: 'We wilden een compact gebouw, dat aansluit bij de typologie van heterogene bebouwing langs deze uitvalsweg. Ons bouwvolume anticipeert op de omliggende straatgevels. Links sluit het aan op een blok langs de rooilijn, rechts integreren we de dieper gelegen buurwoning door ons gebouw wat naar achteren te zetten. Het project oogt relatief klein voor de 12 appartementen die het herbergt. Door de drie kleuren grijze baksteen, krijgt elk deel een eigen uitstraling. Het lijken daardoor drie grote woningen. De witte panelen vormen een soort sluier die om het gebouw valt en daarmee eenheid creëert. We kozen voor wit, wat het gebouw een lichte uitstraling geeft, maar wat bovendien zorgt voor een mooi effect van zon en schaduw op de gevel.”

 

Eén product, veel toepassingen

Het architectenatelier had verschillende redenen om voor ROCKPANEL te kiezen. “Het materiaal biedt de mogelijkheid om de platen gebogen toe te passen. Dit geeft een grote mate van vrijheid en expressiviteit waardoor zeer fraaie gevelaanzichten kunnen ontstaan. Hierdoor konden we in de achtergevel en bij de trappen in de voorgevel een mooi lijnenspel creëren. Verder zochten we een oplossing voor de blinde kopgevel. Met ROCKPANEL-platen hebben we op deze kopgevel een horizontale accentuering gemaakt, in tegenstelling tot de verticale geleding in het hoofdvolume. Hierdoor ontstond een mooie binding tussen voor- en achtergevel. Tenslotte konden we met ROCKPANEL één product rondom het gebouw toepassen, waardoor de fraaie sluier ontstaat. We gebruikten de platen bij de gevels, maar ook bij de terrassen, de borstwering en de trapleuningen. Doordat het product makkelijk te verwerken is, wordt de detaillering eenvoudiger en zijn de kosten lager. ROCKPANEL maakt een slanke constructie mogelijk en kan verschillend worden toegepast. Zo is bij ons project de kopgevel geventileerd, terwijl andere platen voor een geïsoleerde gevel zitten of als borstwering zijn toegepast.‘’

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners