Transformatie Kunstencentrum Vooruit nu ook in boekvorm

Zeven jaar. Zolang is gebouwd aan de uitbreiding van Kunstencentrum Vooruit. In samenwerking met Dial Architects, onder leiding van Geert LM Pauwels, werd een fietsenparking, een buitenbar en -terras, kantoren, kunstenaarsresidenties en een nieuwe toegangszone gebouwd. Vooruit is zo 2.450 m² “gegroeid”, extra ruimte bij het unieke historische monument dat jaarlijks 370.000 bezoekers over de vloer krijgt voor een divers programma aan theater, dans, muziek, literatuur en nightlife. Stof genoeg voor een boek. 'VOORUIT: ICON & FUTURE' werd voorgesteld op de Dag van de Architectuur. De renovatie van het COOP-gebouw van de Vooruit werd eerder dit jaar nog bekroond met een Belgian Building Award

Dit boek biedt een architecturaal verslag van de metamorfose die kunstencentrum Vooruit gekend heeft gedurende de laatste tien jaar. Aangespoord door een groeiende noodzaak van het kunstencentrum om zich fysiek aan te passen en nieuwe verbindingen te leggen met zijn omgeving en zijn gebruikers, onderging het iconische monument een transformatie van historisch cultuurhuis naar stedelijk platform.

Het boek gaat verder in op de visie van de architect en hoe hij op een unieke en uitdagende manier verder wil bouwen aan deze kunst- en architectuurschat uit het verleden. Het maatschappelijke belang en de verantwoordelijkheden van het kunstencentrum in de stad worden uitgediept in een debat, waarin ook duurzaamheid en vergroening een plaats krijgen. Daarnaast wordt kunst in de publieke ruimte een belangrijk thema in de publicatie. Via interviews geven drie kunstenaars hun reflectie weer op de nieuwe architectuur. Hun kunstwerken zijn een blijvende getuige.

In het eerste deel gaat architectuur recensent Christoph Grafe dieper in op het maatschappelijke en architecturale belang van de transformatie.
In een tweede deel gaat Louis Demey (ov) de dialoog aan met architect Geert LM Pauwels. Ten slotte geven de kunstenaars Christophe Hefti, Strook en Bonom hun kijk op kunst in de publieke ruimte. De dialoog tussen oud en nieuw wordt mooi verbeeld door de krachtige fotografie van Karin Borghouts, Michiel Devijver en Reinhart Cosaert.

Meer info over het boek vind je hier

Bron: MER. Borgerhoff & Lamberigts
Deel dit artikel:
Onze partners