Transparantie troef in fraai administratief centrum

De administratieve medewerkers van Stad Brussel hokken voortaan samen in Brucity, een hypermodern kantoorgebouw met een oppervlakte van 37.000 m².
Het nieuw administratief centrum bevindt zich in het kloppend hart van de Brusselse vijfhoek.
Het gelijkvloers is voorbehouden voor een imposant cirkelvormig atrium en de stadsloketten.
Beglaasde patio’s bevorderen de onderlinge communicatie tussen de administratieve medewerkers.
De ronde raadszaal is een van de blikvangers van Brucity.
Brusselaars kunnen op het dakterras genieten van een mooi uitzicht, terwijl ze tevens de ‘vibraties’ van de omliggende stad oppikken.
Doordat de hoogte van het gebouw relatief beperkt is, hebben de aanwezige ambtenaren het gevoel dat ze zich midden in de stad bevinden.

Brussel is wederom een architecturaal icoon rijker. Op de plek van de voormalige Parking 58 verrees Brucity, het nieuw administratief centrum van onze hoofdstad. Het langgerekte gebouw vormt sinds kort de nieuwe thuisbasis van alle stedelijke diensten en biedt plaats aan circa 1300 medewerkers. Het ontwerp is van de hand van B2Ai architects en Bruno Albert architecte & associés. De voornaamste architecturale blikvangers zijn het imposante gelijkvloerse atrium en de achtste verdieping met de ronde raadszaal. Een adembenemend uitzicht over de Brusselse skyline mocht uiteraard ook niet ontbreken, zij het zonder de connectie met het bruisende stadsleven uit het oog te verliezen.

Stads- en gemeentediensten centraliseren in nieuwe administratieve centra die aan alle hedendaagse normen voldoen, meer comfort bieden en een efficiëntere werking toelaten: het is een positieve trend in ons land. Ook Brussel maakte werk van een collectieve pleisterplek voor zijn ambtenaren. Waar ze voordien verspreid waren over zeven verschillende locaties – waaronder het voormalige ‘centre administratif’ aan de Anspachlaan en het stadhuis, dat voortaan vooral een ceremoniële functie zal vervullen – hokken ze sinds kort samen in Brucity, een hypermodern kantoorgebouw met een oppervlakte van 37.000 m².

Het nieuw administratief centrum bevindt zich in het kloppend hart van de Brusselse vijfhoek, tussen de Hallenstraat, de Bisschopsstraat, de Zwarte Lievevrouwstraat en de Kiekenmarkt. Het langgerekte gebouw – 160 meter lang en 32 meter breed – kwam in de plaats van Parking 58, die midden vorige eeuw werd opgetrokken in functie van Expo 58. Vandaar dat Brucity niet enkel negen bovengrondse verdiepingen telt, maar ook vier ondergrondse parkeerniveaus die plaats bieden aan 559 wagens (waaronder 450 publieke parkeerplaatsen). Het gelijkvloers is voorbehouden voor een imposant atrium en de stadsloketten, waar bewoners terechtkunnen voor administratieve regelingen. De hogere verdiepingen, die zijn opgevat als lange open plateaus aan weerszijden van de publieke centrale kern, herbergen de kantoor-, vergader- en archiefruimtes van de administratieve diensten, inclusief de schepenkabinetten. Helemaal bovenaan het gebouw – op niveaus 8 en 9 – bevinden zich de raadszaal en een bedrijfsrestaurant met dakterras, die rechtstreeks bereikbaar zijn via twee panoramische liften.

 

Sterke band met de stad

Wat meteen opvalt, is dat de schil van Brucity grotendeels uit glas bestaat en dat het gebouw een erg open karakter heeft. Een bewuste keuze van het ontwerpteam, benadrukt Barbara Wolff, architect-partner bij B2Ai architects. “Ruimtelijkheid, transparantie en connectie zijn de kernwoorden. Gordijngevels met afgeronde hoeken, zonwerende luifels en verdiepingshoge ramen creëren een riante natuurlijke lichtinval en versterken de band met de omgeving, terwijl beglaasde patio’s de onderlinge communicatie tussen de administratieve medewerkers bevorderen, wat voor een efficiëntere werking zorgt. Doordat de hoogte van het gebouw relatief beperkt is, hebben de aanwezige ambtenaren bovendien het gevoel dat ze zich midden in de stad bevinden.”

Kortom: Brucity is geen hoogbouw die soeverein boven de omgeving uittorent, noch een gesloten structuur die zich onttrekt aan het bruisende stadsleven. Integendeel: het nieuw administratief centrum is naadloos ingebed in het Brusselse stadsweefsel. “Die interactie met het stedelijk leven vinden we erg belangrijk. Vandaar dat het atrium is ingericht als een transparante ‘binnenplaza’, inclusief publieke doorsteek die enkel in de nachtelijke uren wordt afgesloten. De spreekwoordelijke kroon op het werk is het openbare dakterras. Net als op het dak van Parking 58 in het verleden kunnen Brusselaars er genieten van een mooi uitzicht, terwijl ze tevens de ‘vibraties’ van de omliggende stad oppikken.”

 

Architecturale symbiose

Het nieuw administratief centrum van Stad Brussel liet een tijdje op zich wachten, maar elf jaar na de start van het project is Brucity eindelijk klaar. “We hebben de bouwheer vanaf het prille begin begeleid (lees: sinds 2011)”, legt Barbara Wolff uit. “Allereerst hebben we een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en een ontwerpwedstrijd georganiseerd, die gewonnen werd door Bruno Albert architecte & associés. Nadien hebben we ons steentje bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van het ontwerp en hebben we in de latere projectfases als uitvoerend architect gefungeerd. Pierre Lallemand heeft op zijn beurt de gevel ontworpen en er zijn ook nog enkele binnenhuisarchitecten aan boord gehaald die de interieurvormgeving op zich hebben genomen. Het ontwerpteam is dus gegroeid naarmate het project vorderde.”

In de loop der jaren zijn er nog enkele ontwerp- en uitvoeringswijzigingen doorgevoerd, conform de veranderende tijdsgeest. “Zo is er ‘en cours de route’ geopteerd voor een transparantere gevel die beter aansluit bij de hedendaagse noden, is al het tropisch hout vervangen door lokale varianten en hebben we er in laatste instantie nog voor gezorgd dat er gebruikgemaakt wordt van riothermie (lees: warmterecuperatie uit afvalwater)”, vertelt Barbara Wolff. “Dit laatste kadert in de algemene focus op duurzaamheid, die uitmondde in een BREEAM Very Good-certificaat. Ook de PV-panelen, performante klimaatplafonds, ledverlichting en het ventilatiesysteem D met warmterecuperatie dragen hiertoe bij. Samen met alle andere betrokken partijen zijn we erg fier op deze markante realisatie!”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners