Uitgepuurde zwart-wit architectuur met leien

Architecte Géraldine Gosse verbouwde een huis uit 1969, gelegen in een woonwijk in Suarlée (vlak bij Namen), om te kunnen leven en werken in een ruimere, hedendaagse woon- en kantooromgeving. De gevelbekleding in zwarte Alterna leien contrasteert mooi met de witte sokkel en draagt zo op een elegante manier bij tot de eigentijdse uitstraling van het geheel.

De eigenaars kochten de woning in de eerste plaats vanwege de uitstekende ligging en oriëntatie. Enkel het gelijkvloers was nog echt (her)bruikbaar, aangezien er op de eerste verdieping (onder het sterk hellende zadeldak) geen meubels konden worden geplaatst. De architecte en haar gezin hadden meer ruimte nodig, dus een grondige verbouwing drong zich op. De zolderverdieping maakte plaats voor een nieuwbouwvolume in de vorm van een parallellepipedum, dat boven op het bestaande gelijkvloers werd geplaatst. Enkele ideeën en een hele hoop labeur later – de eigenaars zorgden zelf voor de sloop van het bestaande interieur, gevolgd door de isolatie en de verdere afwerking – konden ze hun intrek nemen in een villa met een eigentijdse look.

Nood aan ruimte

Géraldine Gosse: "We hebben het zadeldak verwijderd om een houtskeletverdieping met een plat dak te creëren, inclusief een overkraging aan de tuinzijde die voor de nodige schaduw zorgt op het gelijkvloers. We wilden vooral meer ruimte hebben, zodat we de slaapkamers konden onderbrengen op de eerste verdieping en de leefruimtes en het kantoorgedeelte konden inrichten op het gelijkvloers."

Om de dragende muren, die uit argexbetonblokken bestaan, niet te overbelasten, moest de structuur van de uitbreiding zo licht mogelijk zijn. Vandaar de keuze voor houtskeletbouw. Qua gevelbekleding is er geopteerd voor Cedral Alterna vezelcementleien (60 x 32 cm), zowel vanwege hun lichte gewicht als hun hedendaagse uiterlijk. Ze zijn in halfsteensverband geplaatst, waardoor de leihaken helemaal aan het zicht onttrokken zijn. De eigenaars moesten de plaatselijke stedenbouwkundige dienst overtuigen van deze keuze, maar het feit dat de rest van de woonwijk al volledig klaar was, vergemakkelijkte de zaak, vermits de voorschriften niet langer verplicht waren.

Zwart volume op witte sokkel

Géraldine Gosse: "We hebben voor zwarte leien gekozen in plaats van antraciet. Naargelang de bezonning creëren ze een mooi glad effect. We wilden ook een onderhoudsarm materiaal. De plaatsingsmethode accentueert de horizontale lijnen en doet denken aan de typische contouren van een baksteengevel. De eigentijdse toets van de gevelbekleding vloeit voort uit het feit dat de bevestigingselementen niet zichtbaar zijn. Soms vragen voorbijgangers ons naar het materiaal dat voor de gevelbekleding is gebruikt en zijn ze verbaasd als we uitleggen dat het om vezelcementleien gaat."

Zin voor detail

Om dat uitgepuurde effect nog te versterken, besteedde de architecte ook veel aandacht aan de integratie van de dakgoten en regenpijpen. Bovendien maken de meeste ramen haast integraal deel uit van de gevelbekleding, behalve in de achtergevel, waar ze omzoomd worden door een slank antracietkleurig zinkkader. Enkel het raam van de ouderlijke slaapkamer beschikt over een breder kader in klassiek zwartgelakt aluminium om oververhitting te vermijden.

Een klein detail dat 's avonds niet onopgemerkt blijft, is dat de rand van het overkragende verdiepingsvolume over de volledige lengte geaccentueerd wordt door een ledstrook, die het contrast tussen de zwarte gevelbekleding en de witte sokkel discreet in de verf zet.

Bron: Equitone
Deel dit artikel:
Contacteer EQUITONE
Onze partners